Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Fakultete za strojništvo
Faculty of Mechanical Engineering
Top
DESIGNER
 
 
Sadar + Vuga
Top
CONTEXT
 
Overview
Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTO
Relationship with the location
Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTO
Top
DESCRIPTION
 
.
Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTOIntroducing! Nano-world in the greenery of university center: New Faculty of Mechanical Engineering. The design concept of Sadar + Vuga was announced as the winning architectural solution. The winning solution was recognized as “innovative, attractive, recognizable, modern, but at the same time fully functional and above all justified by implementation”. 

Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTOThe importance of research is reflected in the moments of unexpected crisis, which in the moment require the right solutions. At the outbreak of coronavirus and expanded lack of respirators worldwide, researchers at Ljubljana Faculty of Mechanical Engineering actively participated in developing their own Slovenian respirator. 

The new building of Faculty of Mecanical Engineering, in spite of the abundance of the program and its contents, acts not only as a huge volume, but as a modern structure of loaded horizontal planes of different sizes and shapes that respond to external and internal parameters. The plains are cross-loaded from SW to the SV and allow federal passage of green space along the PST through atriums and green terraces against the existing buildings of the faculties of chemistry and computer science. They are loaded in a way that they shade south and southwest, protect against rain and create microambients in the space between the outside and the inside. On planes (slabs) appear walkable terraces, which allow students and functioning in a building permanent contact with the outer space. Despite the relatively deep and wide floorplan layout enables optimal illumination of premises throughout the depth of the building.

The organization of the building itself is easy. It is divided into two main program sections, the pedagogical part and the laboratory part. The pedagogical part of the building is located in the northern part,on the ground floor and first floor with classrooms, teaching rooms and computer classrooms. In the southern part of the building there are laboratories distributed throughout the ground floor, 1st and 2nd floor. The third floor is dedicated to a common faculty program such as dean's office, library, restaurant, space for functional training and multi-purpose room for events and celebrations along the main staircase. All common areas open onto green outdoor terraces and offer attractive views.

Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTOBoth parts of the ground floor are connected by a passage, which represents the central public space of the faculty and also connects the western and eastern markets.
This passage passes into the upper space and becomes the communications division of the surface and between laboratories, work rooms, lecture halls and classrooms, as well as space for special events and socializing on the third floor. Passage is the most attractive space of the building as well as the space of social interaction and the sphere of events in the building.

Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTOThe four large green atriums on the ground floor, formed on the crosses between these plains, represent four gardens with grass and low growth trees, allowing continuous visual contact with the greenery even inside the building and not just around the perimeter of the building. The atriums, which extend towards the top of the building, also provide optimum natural illumination throughout the building and allow for short circular paths. They represent an important contact of all the spaces with greenery and serve as an extension of indoor air in the appropriate days. They provide connectivity between faculty users, provide social welfare, but at the same time also provide a functional separation of rooms that need it.

From the east plaza we enter the passage through the entrance hall. The entrance canopy protects against rain. The window façade surface is shaded by loading horizontal ones. The materials are a symbiosis between a good glass sheath, concrete shades and panels. Selected combination creates a dynamic game horizontal planes blurring the boundary between inside and outside. It is this that gives the building characteristic and memorable appearance.

The building is designed in such a way that it will continue to function fresh and current even in 20, 30, 50 years. The flexibility of the organisation within individual panels, the short paths, the optimum illumination and the selection of materials, all of which are subordinated to age well. The entire building acts as a dynamic structure of the horizontal plane, placed at the edge of a new developing technology campus Brdo.
.
Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTO
Top
MATERIALS
 
reinforced concrete, glass, aluminium
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Slovenia [Slovenija]
Region
Central Slovenia [Osrednjeslovenska]
Town
Ljubljana
District
Rožnik
Address
Glinščica
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Education buildings
Universities, colleges
Research buildings and centers
Research buildings
Additional
ARCHITECTURE
Education buildings
Libraries, archives and documentation centres
Auditorium
Research buildings and centers
Workshops
Buildings for offices and professional practises
Offices
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2020 - 2021    
Realisation
2021 - 2024
Top
CLIENT
 
 
Univerza v Ljubljani [University of Ljubljana]
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 15,754
building sq.m. 10,230
total floor sq.m. 27,168
Top
STRUCTURES
 
 
IBE
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
BRUTO
Top
STAFF
 
Project
Sadar + Vuga Arhitekti
Design team
Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Miha Čebulj, Matjaž Bahor, Monika Rus, Petko Grabljič, Aleš Pajk, Andreas Cesarini
Structural consultant
IBE d.d.
Franc Sinur, Slavko Modic
Landscape design
BRUTO d.o.o.
Matej Kučina, Nika Čufer
Consultant for energy and environment
IBE d.d.
Sašo Ocvirk, Andrej Korak
Logistics, traffic, flows
City Studio d.o.o.
Igor Stavreviču
Fire safety
IBE d.d.
Matjaž Kuzma
Plastic models, rendering, visualization
Luka Jančič
Top
CREDITS
 
 
Drawings © Sadar + Vuga Arhitekti
Text edited by Sadar + Vuga Arhitekti
Courtesy of Sadar + Vuga Arhitekti

Sadar + Vuga Arhitekti, Faculty of Mechanical Engineering, University of Ljubljana, Slovenia, Fakultete za strojništvo, IBE, BRUTO



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [6 images] and drawings [13 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2020 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |