Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
The Rajasthan School
Top
DESIGNER
 
 
Sanjay Puri Architects
Top
CONTEXT
 
Location
Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, Beawar
Top
DESCRIPTION
 
.
Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, BeawarImbibing the organic character of Indian villages & old cities, the Rajasthan School is a low rise 3 level school with open, enclosed and semi-enclosed spaces of various volumes.

Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, BeawarTaking cognizance of the desert climate of its location with temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms is north oriented to derive indirect sunlight.

The auditorium, primary school, and administration space occupy the southern side of the plot opening into a large sheltered open area towards the north beyond which the secondary school classrooms, library & cafeteria are located.

The semi-sheltered courtyard has multiple angular pathways, connecting the two parts of the school with landscaped play spaces that foster engagement.

Traversed by a series of linear trapezoidal frames and sun-breakers, this focal area has a constantly changing shadow pattern depending on the sun's direction throughout the day. The layout is intentionally fragmented allowing open landscaped spaces to be interspersed with the school’s learning spaces.

The entire school opens towards a multipurpose playground & athletics track on the northern side.
.
Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, Beawar
Top
ECO-SUSTAINABILITY
 
Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, BeawarThe entire circulation is through open naturally ventilated corridors traversing & skirting the focal semi-sheltered landscaped court in the center. Angled vertical walls act as sun breakers to reduce heat gain from the east, west & south sides generating cooler internal spaces.

Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, BeawarThe complete electrical power requirement is generated by the residual energy of a cement plant nearby. In addition, the entire water is recycled & reused. The building by its design is thus extremely energy efficient.

The organic layout creates a different character to each part of the school orienting each space with different views & different perceptions.

The Rajasthan School derives its character from the organic old cities, with an informal layout, interspersed open & enclosed volumes, designed in response to the hot climate, creating a school that is exploratory in multiple ways.
Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
India [Bharat]
State
Rajastahn
District
Ajmer
Town
Beawar
Hamlet
Babra
Place
RAS (Rajasthan Administrative Service)
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Education buildings
Schools
Auditorium
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2015    
Realisation
2018 - 2020
Top
CLIENT
 
 
Shree Cement Ltd.
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 17,650 (sq.ft. 190,000)
built sq.m. 8,640 (sq.ft. 93,000)
Top
STAFF
 
Project
Sanjay Puri Architects
Principal-in-charge
Sanjay Puri
Design team
Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati
Top
CREDITS
 
 
Photos © Dinesh Mehta
Drawings © Sanjay Puri Architects
Text edited by Sanjay Puri Architects
Courtesy of Sanjay Puri Architects | v2com newswire

Sanjay Puri Architects, The Rajasthan School, RAS, Rajasthan Administrative Service, Rajasthan, India, Beawar



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [20 images] and drawings [9 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2020 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |