Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Junshan Cultural Center
Top
DESIGNER
 
 
Neri&Hu
Top
CONTEXT
 
Overview
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
Masterplan
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
Relationship with the location
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
Top
DESCRIPTION
 
Italo Calvino, Invisible Cities
“Inhabitants are spared the boredom of following the same streets every day… the network of routes is not arranged on one level but follows instead an up-and-down course of steps, landings, cambered bridges, hanging streets. Combining segments of the various routes, elevated or on ground level, each inhabitant can enjoy every day the pleasure of a new itinerary to reach the same places.”
.
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
.
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana HuJunshan Cultural Center is located just outside of Beijing in the midst of the undulating mountain ranges and meandering rivers near the Miyun Reservoir. Originally just a typical two-story sales building on the outskirts of Beijing, Neri&Hu was asked to transform this donut-shaped building into an iconic clubhouse and sales center. Neri&Hu took advantage of the existing courtyard typology by crafting two sequences of interlocking journeys, one for clubhouse member, and one for sales center guests. All programmed spaces are designed such that they are in proximity to nature. The layering of the primary courtyard and smaller gardens allow the architecture to merge harmoniously with nature.

Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana HuDrawing inspiration from its context, the architecture combines traditional northern architecture with contemporary architectural language and transforms into a new interpretation of architectural expression. The building quietly rises out of the water as a brick mass with carved out spaces for programs interlocked with gardens that blur the boundary between inside and outside. On the façade, warm-toned wood pattern aluminum panels form a veil that softens the heaviness of the brick facade. Moments of the screen connects with each interior space, creating a façade that is spontaneous and different on every face. In terms of materiality, traditional gold brick tiles form the foundation of the building mass, extending from exterior landscape into the interior “in-between” spaces. With brick and wood panels as the primary backdrop for the interior, a common theme throughout the interior is the sculpted ceiling.

Programmatically, the cultural center provides a number of luxurious and spacious amenities for its members. It includes a 100-person multi-purpose hall for events, a spacious business lounge and bar, a feature library, children’s reading room, private function room, family media room, a red-wine and cigar lounge bar and a rooftop deck. Part of the cultural center is functioning as a sales center. A double-height reception welcomes potential buyers to embark on a journey through the media room, winter garden, then upstairs across a bridge over the courtyard to a generous sales presentation lounge complete with VIP rooms, bar and children’s playroom. One of the most prominent spaces in the clubhouse is an art gallery, equipped with a series of hanging moveable walls for a flexible display system. The sculpted ceiling above gives some visual connection to the upper level, while a large glass picture window allows the space to extend into the courtyard. On the second floor, a generous yet inviting private dining room complete with a bar and show-kitchen allows members to rent out the space for special functions. The red-wine and cigar lounge bar and rooftop deck on the third floor has an uninterrupted view of the surrounding mountainous landscape to west. space comes alive with the many different geometric cuts carved out to interact with the sky and daylight such that each space is ever-changing when light is reflected off of the rich texture of Venetian plaster. The layering of customized furniture, refined brass metal detail, natural veins of stone accents, softness of fabric, and delicate lighting elements work together to compose a sense of understated luxury.
.
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
China [Zhōngguó/Zhōnghuá]
Municipality
Beijing
District
Miyun
Town
Xiwengzhuang [Xīwēng Zhèn]
Hamlet
Gongzhuangzicun
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Art galleries and exhibition areas
Conference halls
Multi-purpose centres
Cultural centres and community centres
Commercial buildings
Bars, cafeterias
Other commercial buildings
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for recreational activities
Children's spaces
Urban equipment and structures for public areas
Panoramic structures, belvederes
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2017    
Realisation
2017 - 2018
Top
AWARDS
 
2020
Frame Awards
Cultural Space of the Year
Top
PHOTO+
 
 
Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 4,000
Top
STAFF
 
Project
Neri&Hu Design and Research Offices
Top
CREDITS
 
 
Photos © Pedro Pegenaute
Drawings © Neri&Hu
Text edited by Neri&Hu
Courtesy of Neri&Hu | v2com Newswire

Neri&Hu, Junshan Cultural Center, Miyun, Beijing, China, Lyndon Neri, Rossana Hu



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [16 images] and drawings [1 image], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2020 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |