Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Bus Station
Top
DESIGNER
 
 
Cepezed
Top
CONTEXT
 
Location
Relationship with the location
Top
DESCRIPTION
 
.
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauRecently, the new bus station in Tilburg was taken into use. Just like the renovation of the train station and the new bicycle parkings in the railway zone, the bus station was designed by cepezed architects. The new public transport facility generates its own energy and its design is thoroughly integrated.

architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauThe new bus station is a part of the large-scale revitalization of the Tilburg public transport hub. It is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. The facility is situated on the west side of the train station, roughly at the place that also occupied the former bus station, but with the location of the former Tilburion apartment block included on the far west side.
Minimalistic circuit
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauThe basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure on top of them. The construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre. The bus positions are arranged around the outer side; six for boarding and one for deboarding. The awning circulation runs from 14 to 30 meters width in total and has two offsets in its contour. These are primarily functional and align with the urban context, but visually, they also resonate elegantly with the monumental roof structure of the train station. This also has an articulated structure and moreover seems to float, just like the bus station awning. The setoffs divide the overall structure into three segments. In the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space.
.
Awning with pv and etfe
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauThe spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain. The structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil. The lighting is fitted above this foil. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m2 of solar panels lie atop of the awning. In strong daylight, these cast a shadow pattern on the ETFE that makes the travellers aware of their presence. The panels supply sufficient energy for all functionalities of the bus station, including the lighting of the awning, the digital information signs, the staff canteen and the public transport service point. The commercial space has its own energy circuit and energy meter.
Integral materialization and detailing
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauBased on considerations regarding aesthetics as well as comfort, functionality and the use of materials, a lot of attention was paid to a setup, materialization and detailing that is as elementary as possible. Cepezed conceived a clear and pure system for the bus station and engineered it meticulously. For example, the thin columns composed of steel plates and strips also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S.-button and intercom are also integrated into one of the columns. The folded sheet steel that functions as the central load-bearing stability beam also functions as a gutter. The lighting of the terrace adjoining the pavilion is integrated into the beams spanning the awning structure at that point. The sitting edges of black pigmented concrete contain a number of seats executed in strip steel with integrated heating. The drainage holes in the load-bearing gutter are also used for fixation of the stretched ETFE-foil, while the digital information displays are invisibly fastened. The pavilion has a function in the overall stability of the awning. Also, movement sensors have been integrated into the steel edge of the awning every 14 meters. These respond to the presence of busses and people so that the lighting is sufficient in every situation while the use of energy is kept to a minimum.
Inclusive, low maintenance and future proof
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen IngenieursbureauThe bus station was also designed for inclusiveness. For example, the elevated terrace can be reached by wheel chairs through a ramp and the handrails between the terrace and the platforms have been provided with braille signing. The ETFE foil of the awning is self-cleaning and hardly needs any maintenance. For service on the solar panels and electrical equipment, the awning circulation is easily accessible via the pavilion and a walkable cable gutter. The overall unornamented design with a minimum of edges and corners reduces the costs for cleaning. Additionally, for the future, the bus station is already prepared for the placement of extra electrical equipment that can quickly charge electrical busses.
Top
MATERIALS
 
steel, ETFE
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Features of energy
architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen Ingenieursbureau250 m² of solar panels on the roof
yield = NOM (zero use on the electric bill)
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Netherlands [Nederland]
Region
Noord-Brabant
Town
Tilburg
Address
Spoorlaan
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Transport buildings and structures
Platform shelter, bus and tramway stop
Other architectural structures
Pavilions, kiosks, facilities
Additional
ARCHITECTURE
Commercial buildings
Shops
Industrial buildings and plants
Company cafeterias
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2016 - 2017    
Realisation
2018 - 2019
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Tilburg Bus Station. Netherlands", Arc. Lighting in Architecture 110, june-july 2019, p. 30
Top
CLIENT
 
 
City council Tilburg
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Lenght
m. 160
Widht
m. 30
Surface
sq.m. 108
Top
STRUCTURES
 
 
IMd Raadgevende Ingenieurs
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Atelier Quadrat
Top
STAFF
 
Project
architectenbureau cepezed
Structural consultant
IMd Raadgevende Ingenieurs [Rotterdam]
Mechanical engineer
Nelissen Ingenieursbureau b.v. [Eindhoven]
Electrical engineer
Nelissen Ingenieursbureau b.v. [Eindhoven]
Landscape design
Atelier Quadrat [Rotterdam]
Physical engineering
Nelissen Ingenieursbureau b.v. [Eindhoven]
Sustainability
Nelissen Ingenieursbureau b.v. [Eindhoven]
Lighting engineer
Atelier LEK [Rotterdam]
Fire safety
Nelissen Ingenieursbureau b.v. [Eindhoven]
Top
CREDITS
 
 
Photos © cepezed | Lucas van der Wee
Drawings © architectenbureau cepezed
Text edited by architectenbureau cepezed
Courtesy of cepezed | v2com newswire

architectenbureau cepezed, Bus Station, Tilburg, Netherlands, IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier Quadrat, Nelissen Ingenieursbureau



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [13 images] and drawings [7 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |