Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Banka Slovenije | Lobby
Renovation of the Lobby for Bank of Slovenia
Top
DESIGNER
 
 
Sadar + Vuga
Top
DESCRIPTION
 
.
Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, LjubljanaThe renovation of the Bank of Slovenia’s central lobby was designed at a student workshop at Ljubljana’s Faculty of Architecture. The project was executed by SADAR+VUGA in close collaboration with the initial student design team.
.
Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, Ljubljana
.
Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, LjubljanaBank of Slovenia's headquarters are located on Slovenska Boulevard. The portal of the 1920s building is adorned by two mighty Atlants. Behind this impressive entrance is the central lobby of the Bank of Slovenia.

Before the reconstruction it had the character of a publicly accessible, monofunctional bank hall: it hosted cashier desks and a mailroom. Despite its central location and formidable size, it was in no condition to host protocolar events.

Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, LjubljanaA complex programmatic and spatial reconstruction made the lobby an interactive space, intended mainly for the Bank's employees. Here they can meet, work, socialise or greet their guests. The flexible design envisions both formal and informal usage, which is why the lobby becomes a strong identification point for its daily users as well as for the institution of the Bank of Slovenia.

The space is designed to provide the employees with a more relaxed, diverse and interactive work environment and at the same time create a protocolar space for Bank's official events. Combining the two created a space which offers strong identification for the employees as well as for the institution.

The monofunctional space became a frame within which several ambients and programs were layered. The new programmatic sections, incorporated in the niches, intertwine in a club-like ambient without strict programmatic boundaries. A soft curtain, that allows the users to regulate the level of intimacy, is the only physical boundary of the space.

Library is placed next to the south openings; adjacent to it is a small self-service bar. Both are separated from the main area by a glass wall. Library's program is complemented by the reading room, and café extends into a lounge area.

Three meeting rooms are placed on the opposite side of the lobby. Closing the curtain separates them from the main space and thus ensures privacy for informal meetings and workshops. Service spaces are placed at the back of the lobby, their walls upholstered with rich blue textile that gives depth to the space.

Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, LjubljanaThe lobby is furnished with a comfortable armchair Triglav, developed for this project.

The new areas intentionally recreate a living room-like environment, where the employees can feel comfortalbe and at ease. Warm and soft materials, like textile (curtains, flooring, upholstery) and wood (celiling lamellas), are chosen. The area is ambientally lit. Blue, green and golden tones are complemented by neutral furniture in dark matte and reflective tones.

The central, triple height area, is in contrast with the warm and ambiental surroundings. Its classical architecture is accentuated with stone cladding and a monochromatic palette, which makes it a perfect setting for protocolar events. The central space can be separated from other programes by enclosing the curtains around its perimeter.

The lobby's main feature is a mighty chandelier, which – with its circular form and silver and gold materiality – simbolizes a coin as a representative image of the national bank. The 'levitating coin' is made of a metal truss, lined with satinated tin in two shades, suspended from steel cables and mounted into the walls. The chandelier centers the programmatically mixed lobby and creates a solemn atmosphere appropriate for the events it holds.
Top
MATERIALS
 
wood, metal

Golden and silver finish metal ring, textile floor, textile wall, wooden lamellas, soft upholstered Triglav chair

Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Slovenia [Slovenija]
Region
Central Slovenia [Osrednjeslovenska]
Town
Ljubljana
District
Center
Address
Slovenske ceste
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for offices and professional practises
Offices
Public buildings
Administration buildings
Operations on existing buildings
Renovation, rehabilitation and restructuring
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Libraries and media libraries
Buildings for offices and professional practises
Conference and meeting rooms
Commercial buildings
Bars, cafeterias
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2015     project winner of limited competiton
Realisation
2016
Top
CLIENT
 
 
Banka Slovenije
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 531
Top
STAFF
 
Project
Seminar Jurij Sadar
Design
Seminar Jurij Sadar
Production
Sadar+Vuga
Design team
Seminar Jurij Sadar
Primož Černelč, Maja Omerzel, Tjaša Plavec, Urška Rupnik, Jan Trunkelj, Marko Kavčič
mentors: prof. Jurij Sadar
assist. Ana Kreč

Sadar+Vuga
Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar, Gregor Turnšek, Tjaša Plavec
Top
CREDITS
 
 
Photos © Miran Kambič
Drawings © Sadar+Vuga
Text edited by Sadar+Vuga
Courtesy of Sadar+Vuga

Sadar+Vuga, Seminar Jurij Sadar, Bank of Slovenia, Banka Slovenije, lobby, Ljubljana



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [9 images] and drawings [2 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |