Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Breiavatnet Lanterna
Top
DESIGNER
 
 
Schmidt Hammer Lassen
Top
CONTEXT
 
Importance of the building in the territory and in the city
SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen Engineers
Relationship with the location
SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen Engineers
Top
DESCRIPTION
 
.
SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen EngineersSchmidt Hammer Lassen Architects' winning proposal "Breiavatnet Lanterna" is a dynamic scheme for boosting the city of Stavanger's ambitions for future urban developments that will create a new benchmark for sustainable and creative work environments. The project offers a new public centre; a transformation of the existing park and a new 101-metres tower containing 18,170 m2 of highly flexible space for offices, restaurants, exhibitions and conferences. The ground and top floors will be open to the public ensuring a new unique meeting place in the city.

SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen EngineersThe building is located near Stavanger Central Station on a unique site next to the future "Tivoliparken" which will be an inviting green city park for pedestrians, providing new lines of connections in the surrounding neighbourhood and to the city. The building is accessible on 3 of its sides with the main entrance towards the park and a ground floor designed to interweave with the urban fabric, guaranteeing it as an integral part of the city.

The new 26-storey tower will stand simple and modern in its form with a clear Scandinavian architectural reference, bringing a timeless expression to the varied building structures in the area. The facade design is a composition of slim vertical aluminium and glass panels which offer increased daylight to over 1,000 work spaces. The building design is optimized to the highest degree of user- friendliness and energy efficiency. Green terraces at different heights and orientations bring a distinct recognizable character to this new high-rise in Stavanger, which will be one of the highest in Norway.

The two first floors of the tower will welcome public programs including a café, restaurant, canteen, lobby, flexible performance spaces and multifunctional exhibitions and events space that take place around a large amphitheatre staircase. Floors 3 to 5 will house the church which is currently located on the site. Floor 6 to 24 will be used as office space designed to be open and bright, with dramatic 360 views to the city. The two top floors will offer conference facilities, restaurants, bars and public space with incredible views to the city and the fjord.

The international design competition was initiated by Base Property and Borderholm Aksjeselskap who are aiming for a timeless, high quality and sustainable development that will attract major companies to Stavanger as well as creating a new public meeting place for the city. The invited architecture offices included Eder Biesel (Stavanger), Snøhetta (Oslo), Dark (Oslo) and UN Studio (Amsterdam).
.
SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen Engineers
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Norway [Norge]
Region
Vestlandet
County
Rogaland
Town
Stavanger
Address
Olav V Sør gate (Knud Holms Gate)
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for offices and professional practises
Offices
Religious buildings
Churches and places of worship
Vertical architectures
Skyscrapers
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Art galleries and exhibition areas
Conference halls
Cultural centres and community centres
Commercial buildings
Restaurants

LANDSCAPE ARCHITECTURE AND NATURAL ENVIRONMENTS
Landscape architecture
Public gardens
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2016     project winner of competition
Realisation
2017 - 2020
Top
CLIENT
 
 
Base Property
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Height
m. 101
Floors
26 aboveground
Surface
sq.m. 18,170
Top
STRUCTURES
 
 
Søren Jensen Engineers
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Schmidt Hammer Lassen Architects
Top
STAFF
 
Architect of record
SJ Arkitekter
Plastic models, rendering, visualization
Schmidt Hammer Lassen Architects
Top
CREDITS
 
 
Renderings © Schmidt Hammer Lassen Architects
Drawings © Schmidt Hammer Lassen Architects
Text edited by Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

SHL, Schmidt Hammer Lassen, Breiavatnet Lanterna, Stavenger, Norway, SJ Arkitekter, Søren Jensen Engineers



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [7 images] and drawings [7 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2020 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |