Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Correctional Facility Ny Anstalt
Top
DESIGNER
 
 
Schmidt Hammer Lassen | Friis & Moltke
Top
DESCRIPTION
 
schmidt hammer lassen Friis & Moltkecorrectional facility Ny Anstalt Nuuk GreenlandAs part of a Danish design team, schmidt hammer lassen architects has won the competition to design the correctional facility Ny Anstalt in Nuuk, the capital of Greenland. The winning design for the 8,000 square metre facility was submitted by a team including Rambøll as full service contractor, architects Friis & Moltke and landscape architects Møller & Grønborg. Ny Anstalt is the first such facility in Greenland.

The contrast between beauty and roughness is a guiding theme for the project. Openness, light, views, security and flexibility are the leading values behind the design.

schmidt hammer lassen Friis & Moltkecorrectional facility Ny Anstalt Nuuk Greenland“We have designed a project which incorporates the contrast between the rough and the beautiful. Our project matches the unique and beautiful surroundings and supports the focus of the Danish Prison and Probation Service on the balance between punishment and rehabilitation. The whole idea behind the project is to add qualities to the complex that will enhance rehabilitation and diminish physical and psychological violence,” explained Morten Schmidt, Founding Partner at schmidt hammer lassen architects.

The belief that the physical surroundings have an important impact on human behaviour and the will to collaborate has motivated the client to initiate a project of high architectural quality. Moreover, the competition aimed at creating a good working environment for the employees.

The winning proposal consists of five residential units with rooms for 76 inmates, in both a ‘closed’ and an ‘open’ section. The project also includes work and leisure facilities as well as spaces for visitors to the inmates. In addition, there is an administration division and various technical and security installations.

“Architecturally the facility is composed of accurately shaped blocks, which in their positioning follow the natural contours of the rocky landscape. In our appreciation of the lines and character of the landscape, we create a project which in orientation and scale appears subordinate to its surroundings. We make a place with an identity – a small, well-defined area in a magnificent and vast natural setting,” stated Morten Schmidt.

The design of the residential units offers an experience of the changing daylight and the surroundings. The contrasts of nature – snow, ice, rocks, moss, blue sky, sun, night, day, birds and other animals – are brought into the complex by the way the buildings are arranged in relation to each other. Thus, a panoramic window in the common lounge area carries nature into each residential unit, and the inmates have an unrestricted view towards the landscape from the windows in their cells.

The contrast between beauty and roughness is also present in the choice of materials: concrete, wood and corten steel. The choice of materials is rooted in a desire to adapt the complex to the landscape.

schmidt hammer lassen architects has experience with projects in the justice system. For instance, the company has designed the International Criminal Court in The Hague, The Netherlands, which is due for completion in 2015. Moreover, schmidt hammer lassen architects has designed a string of other projects in Greenland, where emphasis has been put on the combination of local cultural heritage and architectural quality, exemplified by Katuaq, the Cultural Centre in Nuuk, which was completed in 1997.
Top
LOCATION
 
Continent
North America
Nation
Greenland [Kalaallit Nunaat/Grønland]
Municipality
Sermersooq
Town
Nuuk
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Public buildings
Justice buildings
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2013     project winner of limited competiton
Realisation
2014 - 2016
Top
AWARDS
 
2017
WAN Awards
Future Projects - Civic Buildings

World Architecture News
Top
CLIENT
 
 
Danish Ministry of Justice
Danish Prison and Probation Service
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 8,387
Consistence
76 rooms
Top
STRUCTURES
 
 
Rambøll A/S
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Møller & Grønborg
Top
STAFF
 
Construction management
Rambøll A/S
Engineering
Rambøll A/S
Top
CREDITS
 
 
Images © schmidt hammer lassen architects | Friis & Moltke
Text edited by schmidt hammer lassen architects | Friis & Moltke
Courtesy by schmidt hammer lassen architects

schmidt hammer lassen Friis & Moltkecorrectional facility Ny Anstalt Nuuk Greenland



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [4 images] and drawings [5 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |