Username Password  
  Password dimenticata?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
AUTORE | LOCALIZZAZIONE | TIPOLOGIA | MOSTRE | RICERCA AVANZATA

OPERA
 
 
Solvay Campus
Top
PROGETTISTA
 
 
Schmidt Hammer Lassen
Top
CONTESTO
 
Rapporto con il luogo
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau Pauwels
Masterplan
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau Pauwels
Top
DESCRIZIONE
 
.
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau PauwelsThe new campus signals a shift for Solvay towards a more open, sustainable culture amidst a recent radical transformation of its business portfolio. The new building, located on the 22-hectare site that has housed many of Solvay's activities since 1953, will not be a typical corporate office, but rather a fluid, collaborative space where teams and partners can co-create and interact.  

Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau Pauwels"In the earliest stages, it became clear that one compact building with one common entrance into a sweeping atrium would allow everyone who passes through the headquarters to share the same unique experience of the building, and create a strong sense of belonging" said Tiago Pereira, Partner at Schmidt Hammer Lassen. "We translated Solvay's desire for a welcoming, innovative, sustainable headquarters into an architecturally bold statement that reflects its core values and creates a new identity."
One company. One campus. One building.
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau PauwelsSustainability and resiliency are two key drivers in the design of the new Solvay headquarters. The company's dedication to its green ambitions are evident throughout the design of the zero carbon footprint, near zero energy building and green campus. Upon arriving on the new campus, employees and visitors will feel the spirit of the place.
 
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau PauwelsThe Esplanade is the "urban carpet" that welcomes people to the premises and has a more formal, urban character than its surroundings, featuring planters with benches, solitary trees, and small reflective pools. The new large green roof, designed as a geometric garden, offers unobstructed views of the surroundings. It also features skylights and large sunken gardens that provide the workshop areas beneath with access to the outdoors.
 
The existing park on the west side of the entrance will become a dedicated forest, and will reintroduce the 18th century old water stream linked to the Senne. Rainwater across the campus will be harvested and reused as much as possible, and the stream will amplify the natural rainwater ponds to boost biodiversity while creating microclimates. An open-air amphitheatre in the Yard on the north side of the campus will connect the headquarters with the new restaurant. Careful attention has been given to the existing trees when shaping this space in order to take advantage of the sloping landscape and the historic value of the existing species.
 
The green spaces and the large plaza will guide staff and visitors to the glazed, open and inviting main entrance lobby, flanked by the café and the Solvay Experience Centre. Inside the building, an impressive atrium, bathed in natural light, will offer social and visual connectivity between floors and departments. The first two floors house the laboratories and workshops, while the offices occupy the upper four floors. In between these, the Meeting Centre allows employees to gather, relax and communicate, while taking in the campus's green views through large 360° terraces.
 
Informal workspaces, such as the large social staircase that lines the atrium and the peaceful green patio that serves as a backdrop, will welcome new ways of working, communicating and collaborating.
Top
PUNTI DI VISTA
 
 
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau Pauwels"The building makes a dynamic impression thanks to the shift in levels and the terraces," said Kim Holst Jensen, Partner at Schmidt Hammer Lassen. "The extensive digital applications will contribute to the building's smart use of energy, and the open, transparent design will act as a lighthouse on the campus."
Top
VIDEO
 
 

The building model for the new Solvay campus had to reflect the architecturally bold statement that characterises the international company’s core values. Six skilled Schmidt Hammer Lassen Architects model makers spent 10 days building a 1:100 scale model (200x150x50 cm in size) with completely detachable floors and 3D-printed components.

Top
ECOSOSTENIBILITA'
 
Eco generali
Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau PauwelsSolvay has ambitious sustainable development objectives, and is committed to minimizing its industrial waste and the impact of its manufacturing processes on air, water and soil quality. Schmidt Hammer Lassen's winning design, which is expected to be certified BREEAM Excellent, will be carbon neutral, using geothermal energy, solar cells and natural ventilation, all set on a rolling green campus.
Top
LOCALIZZAZIONE
 
Continente
Europa
Nazione
Belgio [Belgique/België]
Regione
Bruxelles [Bruxelles/Brussel]
Città
Bruxelles [Bruxelles/Brussel]
Frazione
Neder-over-Heembeek
Indirizzo
Ransbeekstraat
 
 
Top
MAPPA
 
 
Top
TIPOLOGIA
 
ARCHITETTURA
Edifici per uffici e studi professionali
Uffici

ARCHITETTURA DEL PAESAGGIO ED AMBIENTI NATURALI
Architettura del paesaggio
Parchi privati
Top
CRONOLOGIA
 
Progetto
2018     progetto vincitore di concorso
Realizzazione
2019 - 2021
Top
COMMITTENTE
 
 
Solvay
Top
DATI
DIMENSIONALI
 
Superficie
mq. 42.000
Top
STRUTTURISTA
 
 
VK Engineers
Top
ARCHITETTURA DEL PAESAGGIO
 
 
Ontwerpbureau Pauwels
Top
STAFF
 
Progetto
Schmidt Hammer Lassen Architects
Coprogettisti
Modulo Architects
Impianti
Istema NV 
Scenografia
Kollision
Prevenzione incendi
Abesco CVBA
Top
CREDITS
 
 
Images © Schmidt Hammer Lassen Architects
Drawings © Schmidt Hammer Lassen Architects
Text edited by Schmidt Hammer Lassen Architects
Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects, Solvay, Bruxelles, Brussel, Belgium, Modulo Architects, Ontwerpbureau Pauwels



se non avete già cliccato sulla striscia fotografica all'inizio della scheda, accedete ora alla galleria delle foto [9 immagini] e dei disegni [8 immagini]
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2018 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Condizioni d'utilizzo | Credits |