Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH
INSIDE AR   
AR DATABASE
Architect
Location
Typology
Exhibitions
Advanced search
News
|
AR Info
FAQ
Registration
About AR
Contacts

 
NEW TERMINAL FOR PERMANENT FERRY CONNECTIONS FROM STOCKHOLM TO FINLAND AND THE BALTICS
August 31, 2010

C.F. Moller Ferry Terminal StckholmC.F. Møller Architects has just won the competition for a new Stockholms Hamnar ferry terminal.

The new terminal for Stockholm’s permanent ferry connections to Finland and the Baltics will be a landmark for the new urban development Norra Djursgårdsstaden - both architecturally and environmentally. The terminal, which will have a facade covered with expanded mesh, recalls the shape of a moving vessel and the architecture - with large cranes and warehouses - that previously characterized the ports. At the same time, the terminal has an ambitious sustainable profile, characteristic of the entire development.

C.F. Moller Ferry Terminal StckholmThe main idea has been to create natural links between central Stockholm and the new urban area in connection with the terminal, so that city life will naturally flow into the area. Therefore the terminal is raised to be at level with the urban zone, so it is easy for both pedestrians and traffic to access. At the same time the roof of the terminal building is designed as a varied green landscape with stairs, ramps, niches, and cosy corners, inviting both Stockholmers and passengers for a stroll or relaxing moments, while enjoying the view of the ferries, the archipelago, and the city skyline.


The aim is that the ferry terminal will be predominantly self-sufficient in energy and thus stand as an environmental model for public construction. Therefore the architecture of the terminal will integrate i.e. solar and wind power, for example the terraced landscape on the roof will integrate beds of solar cells along with the planting. The plan is to communicate the sustainable efforts to the people in the building by using i.e. centrally placed television screens, helping to raise awareness of the potential of sustainable construction.



Searches in the Architectour.net database




Credits
Text and images courtesy by C.F. Møller Architects



 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |