Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH
INSIDE AR   
AR DATABASE
Architect
Location
Typology
Exhibitions
Advanced search
News
|
AR Info
FAQ
Registration
About AR
Contacts

 
WILKINSON EYRE ARCHITECTS, BATH BUS STATION
November 23, 2009

Wilkinson Eyre Bath Bus StationWilkinson Eyre Architects has completed its bus station project in the UNESCO World Heritage City of Bath Spa, UK.
 
The scheme, a complex transport interchange on an incredibly sensitive and tight site, is an exciting new contemporary structure, built in the centre of one of an World Heritage Cities in the World. Instead of trying to emulate the traditional architecture of Bath, Wilkinson Eyre Architects has combined a mix of glass, steel, aluminium and stone to create a contrast to the surrounding buildings and make a composition of the new and the old.
 
The basic diagram of the scheme relocates the bus station to the same side of the street as the original Grade II* listed Bath Spa railway station by Brunel, improving the visual connection and safe interchange between the two vital transport nodes.  This connection will be completed through the introduction of a new civic plaza in the second phase of the redevelopment.
 
Wilkinson Eyre Bath Bus StationThe bus station consists of two main elements: the Passenger Concourse and the Rotunda building. The Passenger Concourse is a lightweight, glazed enclosure with seating distributed along its length, internally and externally, serving 16 bus bays. The 4 storey Rotunda, which houses the bus operator’s offices and public amenities at ground floor is clad in glass and stone with a wrap of aluminium tubes forming a veil, providing sun shading to the spaces within and reinforcing the rotunda form.
 
The bus station is the first phase of a wider project to connect the City’s bus station with its train station. The second phase will include the refurbishment of the train station and the development of a new square. The previously hidden station vaults will be opened up and refurbished, used as a public amenity to enliven the square.


Credits
Images © Ioana Marinescu, courtesy by Wilkinson Eyre Architects
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |