Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH
INSIDE AR   
AR DATABASE
Architect
Location
Typology
Exhibitions
Advanced search
News
|
AR Info
FAQ
Registration
About AR
Contacts

 
The SSE Hydro in Glasgow, Scotland, by Foster + Partners
September 28, 2013

Foster + Partners The SSE Hydro Glasgow ScotlandThe SSE Hydro, Scotland’s largest purpose-built public event arena, will open to the public with a concert by Rod Stewart on 30 September. Its free spanning roof of 120 metres, large enough to encompass Glasgow's Queen Street railway station, encloses a highly flexible amphitheatre for an audience of up to 13,000. Externally, the arena is wrapped in lightweight translucent panels taking the excitement of the concert to the city – the whole building can be illuminated to glow as a beacon of colour on the waterfront.
The new building joins the landmark Clyde Auditorium on the northern bank of the River Clyde within Glasgow’s former docks, and has been designed from the inside-out to ensure excellent views of the stage and high quality acoustics. The flexible arena has capacity for 12,000 seated or 13,000 with standing in the performance bowl, and includes 11 hospitality boxes, two large VIP suites and a club seating level. As well as accommodating a wide variety of concerts and stage sets, the SSE Hydro will also be configured as a sporting venue to host netball and gymnastics during Glasgow’s 2014 Commonwealth Games.
Designed to reduce energy demands, the building combines natural and mechanical ventilation – fresh air is drawn into the building above the entrances, and vented at a high level. The SSE Hydro is integrated with the district-wide public transport and the surrounding landscaping provides a valuable new civic amenity – the building is set back from the river to frame a new public space between the arena and conference centre. In addition, a low concrete bank curves around the base of the arena, concealing catering and support spaces and providing an attractive green, landscaped plinth.
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2019 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |