Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Fondation Vincent van Gogh
Vincent van Gogh Foundation
Top
DESIGNER
 
 
Fluor Architecture
Top
DESCRIPTION
 
.
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureThe complete renovation of a former private mansion in Arles exactly responded to the Foundation’s desire to bring a contemporary perspective on the work of Vincent van Gogh to life.

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureA completely original artistic project – to summon the genius of Van Gogh through the works of twentieth and twenty-first century artists. A historic place – in the heart of an area painted by the master and listed as a UNESCO World Heritage Site: the 2,400 m2 of the Léautaud de Donines mansion, built in the fifteenth century and held since 1924 by the Bank of France. And finally, the technical specifications demanded by the most prestigious museums. Faced with these requirements, this renovation and extension was organized around another major character: the particular light of Arles, so dear to Van Gogh.
Exchanges
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureThe architectural project tapped into the core of the Foundation’s artistic mission: to create exchanges. Starting with the conversations between Van Gogh – (absent from the collection but the light and the site of Arles make him the vector) – and the artists: those of the collection, those invited to expose, and those artists who created works in harmony with the building: Bertrand Lavier with his sliding entrance wall, Raphael Hefti, with his coloured glass sculpture on the roof of the bookshop, and Fritz Hauser, who created the stairwell.
Topographies
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureNatural daylight, the famous light of Arles, guides the reorganization of exhibition volumes and space (1000 m2), designed with exceptional modularity to best serve the works of art, and in rigorous relationship with conservation requirements. Throughout the visitor's experience, there are colourful projections on the immaculate walls of the reception area and gift shop, an extension of the glass above the entrance in the courtyard.

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureSkylight openings in the large exhibit hall transmit a structure created on the rooftop terrace: 20 sheds arranged in five rows of three, each oriented according to the path of the sun. The other rooms and offices are lit by a pre-existing tubular daylight and the whiteness of the limestone that has rediscovered its centrality.

Finally, there is the direct daylight from the open sky on the cascading terraces arranged to sketch out a variety of landscapes: from the intimacy of the first floor to the roof, where the panoramic view is revealed, this view that marks the building in its relationship to the city and its surroundings, and in doing so, as Guillaume Mansart states, its relationship to the history of art.
Jewel-box
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureTo attract, house, protect, and promote the most coveted works of art: the ambition of the Van Gogh Foundation describes the technical stakes of the project. With the support of the Van Gogh Museum in Amsterdam, which consulted and assisted the general contractor on issues of security, safety and conservation, this renovation incorporated international museum standards to create a jewelled display case able to convince the most demanding and prestigious art lenders.
.
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor Architecture
Connections / Raphaël Hefti, To Reflect or Not to Reflect
Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor Architecture“The violet, blue, green, yellow, orange, red house” by Raphaël Hefti ...

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor Architecture... mediates the light of Arles, projected onto the roof of the gift shop and lobby of the Vincent van Gogh Foundation, like a disassembled kaleidoscope.

Invited by the Foundation’s Artistic Director, Bice Curiger, the Swiss artist delivered a new instalment in his continued work on the reflection/non-reflection of glass. Weaving a close dialogue not only with Fluor’s architecture but also with new technologies, he put dichroic glass in the spotlight, one of his preferred mediums for playing with opacity and transparency offered by the different layers of oxides.

Arranged in a conscious disorder on the roof of the gift shop and lobby, itself made of glass, the 78 glass plates are suspended above the entry with varying degrees of opacity and reflectiveness. Of all different sizes and colours, they make the light dance on the walls and into the courtyard following the passage of the sun.

By absorbing ultraviolet rays, they also help maintain a temperate climate inside the space.
Top
VIDEO
 
 

A day in the light of Arles - Vincent van Gogh Foundation - Arles from Fluor Architecture on Vimeo.

Top
CRITICAL ANTHOLOGY
 
Review / A style forged from combination

“Born from a complex web of desires, the architectural design of the Vincent van Gogh Foundation ...


... invents a style forged from combination. Organizing heterogeneous spaces, interweaving contemporary works of art and the museographic requirements of conservation, recomposing historical elements and inventing new forms, the architecture multiplies ways of reflecting. The architecture catalyzes intuition and expertise, experimentation and skill. In so doing, it creates a generous space open to all forms of influences and exchanges that consciously take part in a form of timelessness.”

G. Mansart is an art critic, and co-editor of the Documents d’artistes project
Guillaume Mansart
Le bâtiment de la Fondation van Gogh, February 2014
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Sustainability Meets Conservation

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureSustainable Design / The ambitions of the Vincent van Gogh Foundation called for excellence in energy performance.

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor ArchitectureIn fact, the proper conservation of works of art requires sophisticated heating, air conditioning, and air filtering systems and controlled humidity and lighting that traditionally consume a lot of energy.

Air tightness tests revealed the need to reinforce the insulation in the existing structure (walls, roof)* and the windows and doors, to install a maximum-efficiency VRV system, and to opt for very low-emissivity glazing, in particular on the glass roof. Another critical system, lighting, uses energy-efficient LEDs (Erco).

Because the precision and coordination of these systems are as important as their intrinsic performance, they are all controlled by a building management system (BMS) and a KNX system (over 500 sensors).

* Other than those of the 15th century mansion.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
France [France]
Region
PACA - Provence-Alpes-Côte d'Azur
District
Bouches-du-Rhone
Town
Arles
Address
35 ter rue du Docteur Fanton
 
 
Telephone
+33.(0)4.90.93.08.08
Website
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Art galleries and exhibition areas
Permanent exhibitions and installations
Museums and buildings for exhibitions
Art museums
Operations on existing buildings
Renovation, rehabilitation and restructuring
Extension, superelevation
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2011    
Realisation
2014
Top
CLIENT
 
 
Fondation Vincent van Gogh d’Arles
Top
AMOUNT
 
 
€ 9,000,000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 2,500
Top
STRUCTURES
 
 
Beccamel
Top
STAFF
 
Construction management
Fondation Vincent van Gogh d’Arles
Assistants
MYAMO
Hydraulic engineer
G2i Ingénieurie
Lighting design
Wonderfulight
Natural lighting design
Ingelux Consultants
Quantity surveyor
R2M
Top
CREDITS
 
 
Photos © Hervé Hôte, Fluor Architecture
Drawings © Fluor Architecture
Text edited by Fluor Architecture
Courtesy by Fluor Architecture | v2com

Fondation Vincent van Gogh Foundation Arles Fluor Architecture



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [28 images] and drawings [1 image], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |