Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Ardmore Residence
Top
DESIGNER
 
 
UNStudio
Top
DESCRIPTION
 
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeIn recent years high-rise residential towers is Asia have undergone a significant transformation. No longer only mass replicated tower blocks dot the skyline of most Asian cities, a new generation of bespoke towers now provide aesthetic, singular silhouettes and incorporate comfortable living spaces, attractive landscaped gardens and an array of amenities for residents.

Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe Ardmore Residence at 7 Ardmore Park in Singapore is one of this new breed of residential towers. Located in a prime location close to the Orchard Road luxury shopping district the Ardmore Residence enjoys both expansive views of the panoramic cityscape of Singapore City and the vast green areas of its immediate western and eastern surroundings.
Living landscape
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe primary concept for the design of the 36 storey, 17.178 m² residential tower is a multi-layered architectural response to the natural landscape inherent to the ‘Garden City’ of Singapore. This landscape concept is integrated into the design by means of four large details: the articulation of the facade, which through its detailing creates various organic textures and patterns; expansive views across the city made possible by large glazed areas, bay windows and double-height balconies; the interior ‘living landscape’ concept adopted for the design of the two apartment types and the introduction of transparency and connectivity to the ground level gardens by means of a raised structure supported by an open framework.
Textured facade
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe facade of the Ardmore Residence is derived from micro-design features which interweave structural elements, such as bay windows and balconies into one continuous line. The façade pattern is repeated for every four storeys of the building, whilst rounded glass creates column-free corners, visually merging the internal spaces with the external balconies. Intertwining lines and surfaces wrap the apartments, seamlessly incorporating sun screening, whilst also ensuring that the inner qualities of the apartments and the outer appearance of the building together form a unified whole. From a distance the tower appears to adopt vastly divergent contours when viewed from different perspectives, whilst from close by the various openings in the concrete panels of the facade affect a sense of organic mutation and transition as you move around the building.
Inside-outside landscape
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe apartments in the Ardmore Residence embody the idea of a ‘living landscape’. Functional spaces are redefined and extended into the living landscape concept, offering the possibility for versatile functionality for the occupants. An indoor-outdoor living experience is achieved through the inclusion of large windows and double height balconies in all of the residences. These elements enable a wide variety of views across Singapore City, while the large vertical balconies additionally offset the horizontality of the more private interior spaces. With the terrace spaces integrated into every-day internal living scenarios, the living landscape promotes seamlessness between interior and exterior spaces. Bay window features on the façade create natural shading on the glass to minimize heat gain and provide welcome opportunity for planting by the residents.

Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe floor plan chosen for the 58 individual apartments is designed to increase the amount of daylight and take full advantage of the panoramic views, thereby creating an atmosphere of spaciousness in the dwellings. This floor plan is based on an analysis of Renaissance villa prototypes – and the concept of a “cours d’honneur” as in between space which enable visual links between different parts of one and the same house. In the design for the Ardmore Residence this concept is appropriated and translated in order to allow for visual interconnection between specific areas within the apartments. This concept furthermore increases privacy for sleeping rooms and adds a four-dimensional aspect to the layout, as both wings can operate separately, service different needs and be active at different times of the day.
Continuous landscape
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence SingaporeThe first residential level of the Ardmore Residence is located on the eighth storey of the building. An open framework is therefore introduced at the base of the raised tower which enables full connectivity and transparency across the ground level landscaping, while simultaneously organising the shared amenity facilities. Whilst building regulations in Singapore specify both the height and area of high-rise buildings, views are also deemed to be essential for the occupants. The raised design of the Ardmore Residence therefore integrally incorporates these set parameters to take full advantage of the potential they afford to optimise the design concept and simultaneously create a fully integrated living and leisure landscape for its occupants.
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence Singapore
Ben van Berkel
Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence Singapore“The highly textural façade of the Ardmore Residence works in unison with the organisation of the individual apartments, affording both extensive daylight to the unique residential spaces and panoramic views over the city of Singapore. The façade further generates a unique reading of the building in the neighborhood, with its layered contours extending the appearance beyond four façades and providing a variety of profiles and perspectives.”
Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
Singapore
Town
Singapore
Address
7 Ardmore Park
 
 
Telephone
+65.6332.8888
Website
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Residential buildings
Multiple dwelling
Vertical architectures
Skyscrapers
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2006    
Realisation
2013
Top
CLIENT
 
 
Pontiac Land Group
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Floors
36 aboveground
Surface
apartments sq.m. 15,666
carpark sq.m. 4,400
site sq.m. 5,625
Consistence
58 apartments
Top
STRUCTURES
 
 
Webstructures
Top
STAFF
 
Design team
Ben van Berkel with Wouter de Jonge and Holger Hoffmann, Imola Berczi, Christian Bergmann, Aurelie Hsiao, Juergen Heinzel, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Joerg Petri, Kristin Sandner, Katrin Zauner, Arne Nielsen,
Architect of record
Architects A61, Singapore
Systems
J Roger Preston, Singapore
Facades consultant
Ove Arup, Singapore
Interior design
Terry Hunziker
Top
CREDITS
 
 
Photos © Iwan Baan
Drawings © UNStudio
Text edited by UNStudio
Courtesy by UNStudio

Ben van Berkel UNStudio Ardmore Residence Singapore



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [8 images] and drawings [7 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |