Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
The Couch
Club House Amsterdam Tennisclub IJburg
Top
DESIGNER
 
 
MVRDV
Top
CONTEXT
 
Location
MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgIJburg is a new district to the east of Amsterdam. On its six artificial islands, 18,000 homes will be eventually be built for 45,000 residents. At present, the district holds just 16,000 of these inhabitants. There are many initiatives to attract people to the area, such as the beach at Blijburg aan Zee, and the newly formed IJburg Tennis Club itself.

MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgThe tennis club, currently with 1100 members, has 10 clay courts and a tennis school. The new club house will be the centre of the club’s activities. The zoning for the area allowed space for a tennis club, but a building could not be built quickly enough, and so the courts were made and a temporary facility installed.
Top
DESCRIPTION
 
.
MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgMVRDV’s design will now fill this gap with an iconically functional building which provides both a viewing platform and a club overlooking the water. The aim of the club is to be as accessible as possible, meaning that it is open to the public, free of charge, 365 days a year. Not a private club, but a meeting place for young and old, where you can grab a coffee and a healthy snack, or meet with friends, or even just check your emails. MVRDV’s challenge was to create a building that works as a central gathering for the area. A living room for IJburg, where the building becomes a part of the community like piece of street furniture.

MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgThe club house is a long open volume with services on either side such as dressing rooms, a kitchen, storage and toilets. The main space is multifunctional, so it can be used for the club’s many events. The roof dips down towards the south side and is raised towards the north until a height of seven metres, creating an informal tribune for the club. This ‘Couch’ can seat up to 200 spectators. The wide glass front to the north side allows extensive natural lighting and provides a view out over the waters of the IJ-lake.

Inside the club house, the concrete construction is clad with fsc-certified wood, with the outside fully sealed with an epdm polymer hotspray in the same colour and texture as the clay tennis courts. The reduced glass surface to the south helps to cool the building. The thermal mass characteristics of the materialisation in concrete and wood are used to reach a high degree of energy efficiency. It will be heated with district heating made efficient by a heat exchange system. In summer there will be natural ventilation, adding to the ambitious sustainable profile of the structure.
.
MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburg
Top
MATERIALS
 
wood, poliester

MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgInside the club house, the concrete construction is clad with fsc-certified wood, with the outside fully sealed with an epdm polymer hotspray in the same colour and texture as the clay tennis courts.

Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
MVRDV, The Couch, Amsterdam, Tennisclub, IJburgThe reduced glass surface to the south helps to cool the building. The thermal mass characteristics of the materialisation in concrete and wood are used to reach a high degree of energy efficiency. It will be heated with district heating made efficient by a heat exchange system. In summer there will be natural ventilation, adding to the ambitious sustainable profile of the structure.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Netherlands [Nederland]
Region
Noord-Holland
Town
Amsterdam
Neighborhoods
Zeeburg
Address
Zandzeggestraat 1
 
 
Telephone
+31.020.7781671
Website
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Sports buildings
Club and sports club headquarters
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2013    
Realisation
2013 - 2014
Top
CLIENT
 
 
TC IJburg
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 322
Top
STRUCTURES
 
 
ABT
Top
STAFF
 
Associate designers
Studio Bouwhaven
Project architect
Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries,
Design team
Renske van der Stoep, Pepijn Bakker, Sanne van der Burgh and Cristina Gonzalo, Rosa Rogina
Contractor
Ballast Nedam
Top
CREDITS
 
 
Drawings © MVRDV
Text edited by MVRDV
Courtesy of MVRDV

MVRDV The Couch Amsterdam Tennisclub IJburg



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [8 images] and drawings [12 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |