Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Yongjia World Trade Centre
Top
DESIGNER
 
 
UNStudio
Top
DESCRIPTION
 
UNStudio Ben van Berkel Yongjia World Trade Centre WenzhouThe Yongjia World Trade Centre will create a new image for the WTC brand and will become a unique symbol for the new riverside city of Wenzhou. Wenzhou city lies in the dense economic zone along the coast of Southeast China, next to the Yangtze River Delta region. The deep water sea port outside of Wenzhou and the inland channel to the sea expands the city’s access advantages for international and domestic markets.

UNStudio Ben van Berkel Yongjia World Trade Centre WenzhouThe World Trade Center is located in the Oubei Sanjiang Area which has the highest development potential in Wenzhou. According to the master plan, the Oubei Sanjiang Area in Yongjia is positioned as an integrated functional area with, among others, business, modern residence, tourism service, leisure and entertainment functions rolled into one. 

The functional shift of the WTC area, from a business and financial district to a mixed-use development which includes cultural and recreational facilities and a high percentage of residential properties, will create a forward-looking and sustainable city district that has all the components needed to support economic growth whilst propelling social connectivity and local identity.


UNStudio’s competition design proposed 5 towers ranging from 287m for the main tower to 146m for the smallest tower. The office towers, including the World Trade Centre offices, are situated in the North area of the development. High end residential apartments are located on the upper levels of these towers, with residences that enjoy the best 360 degree views overlooking the whole peninsula.
The programme mix of office and residential ensures an intertwining of functions and activation throughout the day and night.
In the South part of the development residential towers and a hotel tower are located. In accordance with the competition brief the total above ground area adds up to 500,000 m², including shopping and commercial areas of 150,000 m², office areas of 160,000 m², hotel area of 50,000 ㎡and a high-rise condominium are of 140,000 m². 


UNStudio’s design for the new World Trade Centre presents a green neighbourhood in the sky which is combined with three main elements:
- Trade and business
- Diverse programme mix
- Accessible public landscape

UNStudio Ben van Berkel Yongjia World Trade Centre WenzhouThe notion of precious objects on a tray drives the main design concept, where the continuous podium landscape occupies the entire site and serves as a tray-like, green plain for the towers. The harmonious composition of the towers affords a unique image of the development from all different views. The composition will interweave with its surroundings, yet will remain recognisable as family of objects.

On the tower scale ‘frames’ underline the concept of neighbourhoods in the sky which create unique locations with distinct identities.
Where these frames overlap the so-called ‘Eyes’ are located. These are commonly used spaces such as sky gardens and lounges for use by residents, or social gathering places for office areas that afford the best views towards the river and Wenzhou city centre. Both the frames and the ‘eyes’ enhance the character of this future city symbol.


The landscape is the unifying element in the overall design, providing the display element for the tower objects. It is in large parts publically accessible and establishes a continuous green connection that links through the central green axis to the riverfront area.
The competition design proposes zoning by differently themed areas embedded into the landscape that are related to cultural and entertainment functions. At the central water stream and on the lower podium level the landscape has a lively character with various functions. In contrast, the top of the roof enjoys a more private character. This zoning creates diverse green areas that can satisfy the different needs of residents, visitors and business people alike.
Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
China [Zhōngguó/Zhōnghuá]
Province
Zhejiang
Town
Wenzhou
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
TOWN PLANNING AND URBAN DESIGN
Urban design and urban renovation
Multifunctional areas
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Buildings for other cultural activities
Residential buildings
Multiple dwelling
Buildings for offices and professional practises
Offices
Commercial buildings
Other commercial buildings
Buildings for travel and tourism
Hotels

LANDSCAPE ARCHITECTURE AND NATURAL ENVIRONMENTS
Landscape architecture
Public gardens
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2013     project winner of competition
Realisation
2014 - 2016
Top
CLIENT
 
 
Shanghai World Trade (Shanghai) Holdings Group
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Consistence
4 plots
Surface
4 plots total sq.m. 154,900
developable sq.m. 111,237

buildings sq.m. 500,000 above ground

commercial sq.m. 150,000
office sq.m. 160,000
hotel sq.m. 50,000
residential sq.m. 140,000
Height
main tower m. 287
smallest tower m. 146
Top
STRUCTURES
 
 
ARUP Shanghai

Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Loos van Vliet
Top
STAFF
 
Design team
Ben van Berkel, Astrid Piber with Hannes Pfau, Ger Gijzen, Juliane Maier, Martin Zangerl and Sontaya Bluangtook, Amanda Chan, Albert Gnodde, Jan Kokol, Patrik Noome, Mo Lai, Jan Rehders, René Rijkers, Stefano Rocchetti, Shuang Zhang
Consultant for energy and environment
ARUP Hong Kong
Top
CREDITS
 
 
Images © UNStudio
Text edited by UNStudio
Courtesy by UNStudio

UNStudio Ben van Berkel Yongjia World Trade Centre Wenzhou



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [4 images] and drawings [9 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |