Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Daeyang Gallery and House
Top
DESIGNER
 
 
Steven Holl

Top
DESCRIPTION
 
Steven Holl Daeyang Gallery and House Seoul Korea The private gallery and house is sited in the hills of the Gangbuk-gu section of Seoul, Korea. The project was designed as an experiment parallel to a research studio on “the architectonics of music”. The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules”, which was discovered in a book by John Cage titled “Notations”.

Steven Holl Daeyang Gallery and House Seoul Korea Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below.

A sheet of water  establishes the plane of reference from above and below. The idea of space as silent until activated by light is realized in the cutting of 55 skylight strips in the roofs of the three pavilions. In each of the pavilions, 5 strips of clear glass allow the sunlight to turn and bend around the inner spaces, animating them according to the time of day and season. Proportions are organized around the series 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

Views from within the pavilions are framed by the reflecting pool, which is bracketed by gardens that run perpendicular to the skylight strips. In the base of the reflecting pool, strips of glass lenses bring dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

A visitor arrives through a bamboo formed garden wall at the entry court, after opening the front door and ascending a low stair. He or she can turn to see the central pond at eye level and take in the whole of the three pavilions, floating on their own reflections.

The interiors of the pavilions are red and charcoal stained wood with the skylights cutting through the wood ceiling. Exteriors are a rain screen of custom patinated copper which ages naturally within the landscape.
Steven Holl Daeyang Gallery and House Seoul
Top
VIDEO
 
 

Daeyang Gallery and House: A Conversation with Steven Holl from Steven Holl Architects on Vimeo.

video by Spirit of Space
2012

Top
MATERIALS
 
steel, concrete, copper

structural system:
RC structural wall and steel

major materials:
exposed concrete and copper panel

Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
South Korea [Taehan Min'guk]
Special city
Seoul
Town
Seoul
District
Gangbuk-gu
Address
13 Seonjam-ro 7-gil (13-32 Seongbuk-dong)
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Art galleries and exhibition areas
Residential buildings
Detached, semi-detached houses and villas
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2008    
Realisation
2012
Top
AWARDS
 
2012
Emirates Glass LEAF Award, UK
2012
Annual Design Review Award
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Steven Holl Daeyang Gallery House Seoul The Plan 061Yehuda E. Safran, "Daeyang gallery and house, Seoul, South Korea. Steven Holl Architects", The Plan 61, ottobre/october 2012, "Architettura/Architecture" pp. 80-90
Douglas Murphy, "Daeyang Gallery. Steven Holl Architects", Icon 110, august 2012, pp. 39-40
Aric Chen, "Art gallery and house for the Daeyang Shipping Company, Seoul. Steven Holl Architects", Architectural Record 5/2012, may 2012, pp. 136-141
"Interview with Steven Holl", Architectural Record 5/2012, may 2012, p. 140 (136-141)
Steven Holl Daeyang Gallery and House Seoul GA 126"Daeyang Guest House & Gallery. Steven Holl", GA Houses 126, may 2012, pp. 8-31
Top
ADDITIONS AND DIGRESSIONS
 
 
 

Daeyang Gallery and House from Steven Holl Architects on Vimeo.

video by Spirit of Space
2012

Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Lenght
site area sq.m. 1760 (sq.ft. 5774)
Surface
sq.m. 995 (sq.ft. 10703)
Top
STRUCTURES
 
 
SQ Engineering
Top
STAFF
 
Project
Steven Holl Architects
Progettista
Steven Holl
Associate architect
Jong Seo Lee
Consultants
Annette Goderbauer, Chris McVoy
Design team
Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia
Architect of record
E.rae Architects Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim
Mechanical engineer
Buksung HVAC+R Engineering
Lighting design
L'Observatoire International
General contractor
Jehyo
Top
CREDITS
 
 
Photos © Inho Lee - Erae
Photos © Iwan Baan
Drawings © Steven Holl Architects
Watercolors by Steven Holl
Courtesy by Steven Holl Architects
Steven Holl Daeyang Gallery and House Seoul Korea

If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [12 images] and drawings [21 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |