Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Spijkenisse Book Mountain
Top
DESIGNER
 
 
MVRDV
Top
DESCRIPTION
 
MVRDV Book Mountain SpijkenisseBoekenberg Spijkenisse manifesting itself clearly as a mountain of books on the towns market square, it is both an advertisement and an invitation for reading. Clever stacking of the buildings commercial functions produces its pyramidal form, which in turn, is wrapped in the libraries 480 meters route along bookshelves. Underneath the libraries barn shaped glass envelope the book gains a strong educational presence in this formerly agricultural community located close the docks of the Port of Rotterdam. The adjacent Library Quarter consisting of 42 social housing units, parking and public space is also a project by MVRDV, together with the Book Mountain it forms an exemplary eco-neighbourhood.

MVRDV Book Mountain SpijkenisseThe library is designed as an advert for reading, its visible presence and invitation holding great significance for a community with 10 percent illiteracy. From underneath the glass dome the library is visible from all sides, especially from the adjacent market square where the library appears as one big book mountain. Underneath its monumental glass envelope damage to the books by sunlight is off-set by their normal 4 year life-span due to wear and tear from borrowing.

Located in the centre of Spijkenisse, the library with a total surface area of 9.300m2 sits on the market square next to the historical village church. Besides the library the building houses the environmental education centre, a chess club, auditorium, meeting rooms, commercial offices and retail. The exterior of the library refers in shape and materiality to the traditional Dutch Farm, a reminder of the towns agricultural past, which has grown from farming village to Ville Nouvelle in the past 40 years.

The library had to accommodate a number of other partly commercial functions. The stacking of this non-library programme forms a pyramidal base on which platforms are projected, housing the libraries bookshelves and shaping a powerful symbol. The book platforms are connected via wide stairs and together form a continuous route of 480 meters around the mountain to its peak where a café offers panoramic views over this Dutch Newtown.

In order to connect the former village centre visually and distinguish clearly between commercial and library programme, a ‘blanket’ of brick is laid over the neighbourhood and the libraries pyramidal heart. The Library sits on top of this with its floors, walls, ceilings and even doors made of the same brick. This consequent materialisation supports the public status of the library by communicating clearly the difference: behind the glass hood a library is visible, behind the brick sits the rest of the program.

Another reference to the towns agricultural past lies in the libraries bookshelves. Made of recycled flowerpots these elements are simultaneously fireproof and economic and provide a perfect background to the books and accompany the visitors through the building by taking on the functions of banister, parapet, information desk and bar. They form another element in the building’s palette of brick, glass and wood: recycled materials. Book shelves out of reach play an important visual role, housing the libraries archive.

MVRDV Book Mountain SpijkenisseFollowing the maximum permitted volume the Book Mountain is covered by a barn shaped glass envelope with wooden trusses resulting in a transparent almost open air library. Underneath the glass is a public space without air conditioning. In summer natural ventilation and sun screens result in a comfortable indoor climate, in winter under-floor heating and double glazing maintain a stable interior environment. The climate system is based on an innovative combination of proven technology such as underground heat and cold storage, natural ventilation and many other interventions. The award winning invisible integrated technology was developed by Arcadis in collaboration with MVRDV.

The new public library is part of a larger plan to strengthen and intensify the town centre. MVRDV have also designed the neighbouring development of 42 houses for a local housing corporation. The apartments inside the plan vary strongly in size, from studio apartments to housing fit for large families, attracting a more diverse urban population. A folly-like tilted house is the centre of this ensemble of abstract traditional typologies: contemporary reference instead of nostalgic replica. Housing and library share a common materiality, public space and environmental technology. In terms of identity the project resembles an out of scale farm, at the same time referring to, and becoming, a monument to the agricultural past of Spijkenisse, and its growth towards a city. On the new market square the outlines of buildings demolished during the 1960’s mark the old centre which has been turned now into a new village centre for a growing town, not nostalgic yet respecting the history.

The development of Book Mountain and the Library Quarter is currently translated into literature: titled “Make Some Noise”, later this year a mix between literature and photo novel will be published by 010/NAi Publishers describing the almost ten years it took realising the project.
Top
VIDEO
 
 
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Netherlands [Nederland]
Region
Zuid-Holland
Region
Rijnmond
Town
Spijkenisse
Address
Markt 40
 
 
Telephone
+31.0181.616622
Website
E-mail
info@deboekenberg.nl
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Libraries and media libraries
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Conference halls
Education buildings
Training centres and schools
Auditorium
Buildings for offices and professional practises
Offices
Commercial buildings
Shops
Buildings for recreational activities
Clubs, association headquarters, venue for events
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2003    
Realisation
2009 - 2012
Top
AWARDS
 
2013
RedDot Design Award
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Nicoline Baartman Book Mountain Spijkenisse Biography of a Building MVRDVNicoline Baartman, Book Mountain Spijkenisse. Biography of a Building, nai010 publishers, Rotterdam 2013
Oriel Prizeman, "Novel ideas. MVRDV", Architectural Review 1392, february 2013, pp. 42-51
Douglas Murphy, "Book Mountain. MVRDV", Icon 114, december 2012, pp. 67-68
"Mountain of Books public library, Spijkenisse 2003-2007 (230)", A+U. Architecture and Urbanisme 436, january 2007 [MVRDV files 2: projects 069-349], pp. 68-71
Top
CLIENT
 
 
Gemeente Spijkenisse
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
total sq.m. 9,300
Public part library sq.m. 3,500
Environmental education centre sq.m. 112
Chess club sq.m. 140
Back office library sq.m. 370
Retail sq.m. 839
Commercial offices sq.m. 510
Lenght
Book shelves:
total m. 3,205
m. 1,565 for lending
m. 1,640 archive
Capacity
150,000 books
Dimensions
m. 33,5 x 47
Height
m. 26
Capacity
parking 350 spaces
Top
STRUCTURES
 
 
ABT, Velp, Netherlands: Rob Nijsse
Top
STAFF
 
Project architect
Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Design team
Competition:
Marc Joubert, Anet Schurink, Bart Spee, Jeroen Zuidgeest, Fokke Moerel, Stefan de Koning and Kai Kanafani, Ole Schröder

Design and construction:
Fokke Moerel, Marc Joubert, Anet Schurink, Stefan de Koning, Marin Kulas, Anton Wubben, Sybren Boomsma
Executive architect
Studio Bouwhaven, Barendrecht
Lighting engineer
ARUP, Amsterdam: Rogier van der Heide
Acoustical consultant
DGMR, Arnhem: Antwan van Haaren
Climate control (HVAC)
DGMR, Arnhem: Antwan van Haaren
General contractor
VORM Bouw, Papendrecht
Top
CREDITS
 
 
Photos © Jeroen Musch
Text edited by MVRDV
Courtesy by MVRDV

MVRDV Book Mountain Spijkenisse



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [12 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |