Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Borg & NMS
Top
DESIGNER
 
 
Franz
Top
DESCRIPTION
 
One (school) for all
Franz Borg NMS Deutsche Wagram AustriaCentral and still removed from the heavy traffic of the federal highway one can find the most important public institutions of Deutsch-Wagram lined up along a footpath: city administration, kindergarten, primary and secondary schools. In order to enable school education up to university entrance qualification, the municipal council decided the erection of an upper secondary school with focus on natural sciences and mathematics (“Realgymnasium”). At the same time, the existing secondary school (“Hauptschule”) needed to be expanded. A common institution for both types of school promised to yield valuable synergies. Spatial proximity to the other educational institutions seemed logical, but the available property with park and landscape pond was a valuable area used by kindergarten and elementary school during recess. Moreover, it was not without problems with regard to structural engineering for a large-volume building task.

Franz Borg NMS Deutsche Wagram AustriaThe ultimate aim was to preserve the pond’s accessibility and the recess area for all pupils as much as possible. The spatial programme therefore was divided up into two separate structures: a long school block and a double sports hall. The school block’s latitude lies perpendicular to the footpath and at its projecting heading section forms a generous forecourt with a prominent canopied entrance and an adjoining cloakroom and aula. The three- to four-storey structure adapts to the terrain in its ground plan as well as in its cross-section, floating on a circumferential glass strip in the green space. The sports hall is dug in as far as the high groundwater level would allow, and thus stays in measure with the kindergarten and elementary school on the opposite side. To underline its discreteness, entrance for external sport usages and to the spectators’ gallery is gained via an external stairway in close vicinity to the parking lots in the street “auf der heide”. The underground connection to the school block keeps the access to the pond and from the cemetery alley open for the public.
Distribution of functions with synergetic effects
Franz Borg NMS Deutsche Wagram AustriaDue to the combination of two types of secondary school, the wishes and requirements of different clients and users had to be united in one building. This was solved on the one hand by separating the main classrooms and administrative areas (“Hauptschule” on the 1st floor, “Gymnasium” on the 2nd floor), and on the other hand by common utilisation of the general areas (natural sciences on the ground floor, classrooms with creative focus on the attractive lower floor on pond level). The shared building makes it possible to use classrooms which are not normally provided in the respective school type (e.g., handicrafts for upper secondary school, chemistry lab for regular secondary school). A shared library extending over three floors is the heart of the building. Sitting steps are an invitation to read, at the same time offering the possibility to hold smaller lectures and presentations. The area on the second floor which had to allow for optional extension was realised in the shape of a generous roof terrace. Deck platforms and sitting steps provide premium recess space in the immediate vicinity of the main classrooms and can also be used for open-air classes.
Façade play
Franz Borg NMS Deutsche Wagram AustriaIn order to signalise the togetherness of school block and sports hall, a façade concept was developed that underlines the character of each of the two structures. The dug-in sports hall grows out of the ground with light blue aluminium panels, dissolving into white the higher it grows, while the floating school block takes up the slab underside’s neutral white and bleeds out into light blue. 175 windows of the same size (1.80 x 1.80m) react flexibly to the different interior spaces like main classes, library or recess areas. Every class gets one window with a deep niche in sitting height as a small local recess zone. The sports hall is equipped with the same square windows, enabling visual contact from outside for passers-by as well as a connection with the adjacent pond for spectators on the gallery.
Top
MATERIALS
 
reinforced concrete, aluminium

construction: solid construction with reinforced concrete
facade: aluminium composite panels
mechanical services: ground water heat pump, controlled ventilation systems, photo-voltaics

Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Franz Borg NMS Deutsche Wagram AustriaA prerequisite for high economic efficiency and low energy consumption was the development of a very compact structure. The 100 meter long middle aisle flares conically at its knee according to movement flows, on the western side opens up towards the pond over two-storey recess areas, and in addition receives natural daylight from four equal stairways on the eastern side.

The sum of compact structure, highly insulated thermic building envelope and a ventilation system with efficient waste heat recovery results in an extraordinarily energy efficient building with passive house qualities. Energy generation by means of groundwater heat pumps and a photovoltaic system, as well as rainwater seepage on its own property contribute to an overall ecological concept.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Austria [Österreich]
State
Lower Austria [Nieder-Österreich]
District
Gänserndorf
Town
Deutsch-Wagram
Address
Schulallee 4-6
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Education buildings
Schools
Additional
ARCHITECTURE
Education buildings
Libraries, archives and documentation centres
Sports buildings
Gyms and swimming pools

LANDSCAPE ARCHITECTURE AND NATURAL ENVIRONMENTS
Landscape architecture
Private gardens
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2009 - 2009     project winner of competition
Realisation
2010 - 2011
Top
CLIENT
 
 
Land Niederösterreich Immobilienverwaltungs-gesmbh.
Top
AMOUNT
 
 
€ 12,400,000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 9,650
built-up sq.m. 3,056
net floor sq.m. 7,523
Top
STRUCTURES
 
 
Christian Petz (Vatter + Partner zt gmbh)
Top
STAFF
 
Gestione del progetto
Anna Gruber
Design team
Henning Grahn, Hannah Aufschnaiter, Christine Hax-Noske, Christian Szalay, Joe Suntinger, Wolfgang Fischer
Mechanical engineer
BPS Engineering
Physical engineering
Schöber & Pöll oeg
Quantity surveyor
AH3 Architekten zt gbmh
General contractor
Alpine Bau gmbh
Top
CREDITS
 
 
Photos © Lisa Rastl
Drawings © Franz
Text edited by Franz
Courtesy by Franz

Franz Borg NMS Deutsche Wagram Austria


If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [18 images] and drawings [8 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |