Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Institute for Contemporary Art
Top
DESIGNER
 
 
Steven Holl

Top
DESCRIPTION
 
Steven Holl Institute for Contemporary Art RichmondSited at the edge of the Virginia Commonwealth University campus in Richmond, Virginia, the new Institute for Contemporary Art will link the University with the surrounding community. On the busiest intersection of Richmond at Broad and Belvidere Streets, the building will form a gateway to the University with an inviting sense of openness. The main entrance is formed by an intersection of the performance space and forum, adding a vertical “Z” component to the “X-Y” movement of the intersection. The torsion of these intersecting bodies is joined by a “plane of the present” to the galleries in “forking time.”

Steven Holl Institute for Contemporary Art RichmondThe idea of “forking time” suggests that in the world of contemporary art there are many parallel times. The notion of one ongoing time and its “grand narrative” of history is questioned. The new Institute for Contemporary Art is organized in four galleries, each with a different character. Flexibility allows for four separate exhibitions, one continuous exhibition, or combinations. Galleries can be closed for installations without affecting the circulation to the others. One can begin the sequence through the four galleries by taking the oversized elevator to the top and circling down, or by beginning at the lower gallery of the forum and moving up. Exposed concrete beams and planks in the galleries complement the concrete floors. As flexible spaces, the galleries can accept suspended art or projects anchored to the floor slab.

Vertical movement along the “plane of the present” links the galleries, the performance space, sculpture garden, and forum. Along this architectural promenade, the integration of all the building elements can be experienced in changing views.

The 38,000 sq. ft. building has a double front: one side opens from the city, the other from the sculpture garden to the forum, linking city and campus. On the ground level, the café opens directly onto the sculpture garden, as does the ground level gallery. Pivot doors allow opening events to spill out into the garden. Paved in bluestone gravel, the garden is planted with gingko trees. A large reflecting pond of recycled water shapes the sense of this garden as a “thinking field.”

The building is an experience of movement in time around the exterior as well as the interior. Approaching on foot from the west (from the University), the building unfolds in the parallax of changing perspectives. As you walk, the crunch of gravel under your feet is complemented by a view that gradually opens to reveal the lobby. If you arrive by car from the north, east, or south, the double vertical geometry in torsion marks a gateway presence, which changes shape as the car passes by. At night glowing planes of obscure glass activate the exterior. Video projections may appear on these obscure glass walls, animating the garden with art.

Steven Holl Institute for Contemporary Art RichmondThe flexible performance space has 247 seats and a sprung floor for dance performances. The rear stage wall opens to allow the loading dock to double function as a deeper back stage.

The concrete floors and exposed concrete beams of the building are complemented by the greenish-grey skin (Rheinzink).

The garden roofs include a sculpture terrace on the second level. The building is heated and cooled with geothermal wells. In developing the garden, we envision collaboration with artists for semi-permanent works.

The Institute for Contemporary Art will be a new gateway and catalyst, linking the University and the city of Richmond. With its inviting double-fronted forum opening to a serene sculpture garden, it will provide spatial energy for the most important cutting-edge contemporary art exhibits.

Propelled by VCU’s top-ranked School of the Arts, the ICA's architecture is an instrument for exhibitions, film screenings, public lectures, performances, symposia, and community events, engaging the University, the city, and beyond.
Top
MATERIALS
 
reinforced concrete, zinc

structural system:
cast in place and precast concrete; reinforced concrete shear walls

major materials:
concrete, weathered zinc

Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Steven Holl Institute for Contemporary Art RichmondGREEN SHEET geothermal well system
Geothermal wells provide heating and cooling for the building.

green roof assemblies

Green roofs absorb storm water, maximize insulation and engender bio-diversity.

light & air

Glass cavity walls modulate natural light, exhaust heat in the summer and harness heat in the winter.

stormwater management

Stormwater and grey water are treated and fill the sculpture garden water pond.
Top
LOCATION
 
Continent
North America
Nation
United States
State
Virginia
Municipality
Richmond
Town
Richmond
Address
North Belvidere Street, West Broad Street
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Art galleries and exhibition areas
Education buildings
Universities, colleges
Additional
ARCHITECTURE
Education buildings
Training centres and schools
Auditorium
Other education centres
Buildings for offices and professional practises
Offices
Commercial buildings
Bars, cafeterias
Urban equipment and structures for public areas
Structures for public areas

LANDSCAPE ARCHITECTURE AND NATURAL ENVIRONMENTS
Landscape architecture
Theme gardens
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2011     project winner of competition
Realisation
2013 - 2015
Top
EXHIBITIONS
 
 
Steven Holl Architects: Forking Time, New York, Meulensteen gallery, 26 april / 2 june 2012
Top
CLIENT
 
 
Virginia Commonwealth University (VCU)
Top
AMOUNT
 
 
$ 32,000,000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
building sq.m. 2,973 (sq.ft. 32,000)

level 3 sq.m. 568 (sq.ft. 6,110)
level 2 sq.m. 914 (sq.ft. 9,840)
level 1 sq.m. 1,226 (sq.ft. 13,200)
lowel level sq.m. 851 (sq.ft. 9,165)
Floors
4 levels
Top
STRUCTURES
 
 
Robert Silman Associates
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Michael Boucher Landscape Architecture
Top
STAFF
 
Project
Steven Holl Architects
Design architects
Steven Holl
Project architect
Dimitra Tsachrelia
Design team
Garrick Ambrose, Rychiee Espinosa, Scott Fredricks, Gary He, Christina Yessios
Associate architect
BCWH Architects
Mechanical engineer
Arup
Lighting design
L'Observatoire International
Audiovisual design
Convergent Technologies Design Group, Inc.
Top
CREDITS
 
 
Watercolors by Steven Holl
Drawings © Steven Holl Architects
Text edited by Steven Holl Architects
Courtesy by Steven Holl Architects

Steven Holl Institute for Contemporary Art Richmond VA



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [4 images] and drawings [12 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |