Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Kinderbetreuungszentrum Maria Enzersdorf
Childcare Centre Maria Enzersdorf
Top
DESIGNER
 
 
MAGK Illiz
Top
DESCRIPTION
 
MAGK Illiz Childcare Centre Maria EnzerdorfAn influx and increasing birth rate in the community situated to the south of Vienna called for the creation of more, particularly state-of-the-art child care facilities. Therefore a competition tender submission for a new child care centre was issued in 2008. The existing 19th century 'Gründerzeit' school was to be extended by eight primary school classes, a after-school care club and a kindergarten with kitchen.
The association of architects MAGK illiz won the competition and was awarded the tender.

MAGK Illiz Childcare Centre Maria EnzerdorfThe draft of the project team MAGK illiz breaks up the construction into L-shaped bodies which are interlaced in such a manner that different places and free spaces to play in and for learning are formed in the interstices.
Good orientation and quick ways for children and adults are provided by a simple routing system between the functional areas of the two-floor ensemble.
The new main entrance to the school is also the assembly hall and connects the existing school building with the new building. The façade is developed as a 'pixeled' white envelope. Format and joining patterns of the "window pixels" meet the current utilisation needs whereby the rooms at the back can be interpreted from outside and the recall value of the individual building sections is enhanced. The façade surfaces alternate between smooth and rough plaster which, particularly in grazing light, creates a vivid impression.
Unlike the high-contrast façade, the design of the interior rooms is characterised by varying, finely tuned colour and material combinations.
The differing design of doors, cloakrooms and wall panels in an individual range of colour for each area of activity facilitates finding the way and increases their identification, particularly for the children. The cloakrooms of the children's groups are covered in wood and meander like snails shells into private niches.
"Pixels" protrude into the corridors and from the façade; they are used by the children as nests to read and to cuddle up in.
All activity areas have green and free surfaces. The playground used for breaks turns into a climbing and adventure scenery by its dazzling orange rubber surface, the roof terrace with the smoothly concreted surface becomes a race course. Crèche and kindergarten form a common one to two floor patio which forms a settled pacified centre surrounded by play corridors, multi-purpose and action rooms. The colourful door and ventilation elements of the room-high glass façade allow a for an event room to emerge which can be used flexibly. There is a two-floor loggia of a white-coated welded grid and coloured glass pain curtain to the west of the group rooms on the left, in front of the kindergarten. It complements the monolithic character of the building and is both a sunshade and fall-protection. Depending on the viewing angle, the façade appears anything from transparent to closed, from the interior, however, it embodies a protective second envelop, allowing the smallest children a glance into the greenery and conjures colourful spots of light in the room.
MAGK Illiz Childcare Centre Maria EnzerdorfThe material and construction concept is characterised by the high standards imposed on ecological sustainability. To ensure the building period was speedy, the new construction was setup in a composite construction method with a solid core as storage mass and a prefabricated, high-insulation envelope of timber frame construction, of solid wood panel structure respectively.
The entire new building complies with passive house standards, the aim of which is greatest ease and comfort for the user at lowest possible operating costs. With an innovative ventilation concept it is possible to achieve a minimisation of costs with regard to the operating times of the mechanical ventilation. For this purpose the classrooms and group rooms are aired by transverse ventilation via acoustic slot openings across the corridor zones without noise from the corridor being transported into the classrooms. This concept also technically ensures that overheating in summer is prevented temperatures dropping at night. Thanks to efficient cost control the overall budget could also be used to redevelop and renovate the existing gym in the scope of this extension. Furthermore, the circulating strip lights could be renewed and provided with circumferential horizontal, partially movable sun protection louvers.

The childcare centre of MAGK illiz is characterised particularly sensitively by the traditional, small dimension structure of the surroundings. The broken building volume is so interlaced that it by no means competes with the environment.
Together with the existing classrooms, the new primary school, the crèche and the kindergarten form one of the largest childcare centres in Lower Austria after a mere period of three years needed for planning and building.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Austria [Österreich]
State
Lower Austria [Nieder-Österreich]
District
Mödling
Town
Maria Enzersdorf
Address
Franz Josef-Strasse 72-76
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Education buildings
Schools
Day-care centres and nursery schools
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2008 - 2009     project winner of competition
Realisation
2010 - 2011
Top
CLIENT
 
 
Infrastrukturverein & Co KG der Marktgemeinde Maria Enzersdorf
Top
AMOUNT
 
 
€ 7,850.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 9,554
constructed sq.m. 2,294
gross floor sq.m. 4,826
floor sq.m. 4,100
Volume
m³ 19,893
Top
STRUCTURES
 
 
RWT plus ZT
Top
STAFF
 
Project
MAGK illiz architektenarbeitsgemeinschaft
Project architect
Günter Klein, Sabrina Peters, Martin Aichholzer, Petra Schlömer, Stefanie Wögrath
Design team
Karin Gutmann, Jiri Koten, Rosemarie Lebzeltern, Christian Eibensteiner, Stefan Kehrer
Landscape design
Ing. Josefa Geiger
(outdoor facilities planning)
HVAC consultant
Bauklimatik GmbH
Electrical engineer
Braun GmbH
Construction supervision
Arge MAGK illiz
Quantity surveyor
HYPO NOE Real Consult GmbH
Developer
Bauunternehmung Granit Gesellschaft m.b.H.
Top
CREDITS
 
 
Photo © Hertha Hurnaus
Drawings © MAGK Illiz
Text edited by MAGK Illiz
Courtesy by MAGK Illiz
MAGK Illiz Childcare Centre Maria Enzerdorf



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [24 images] and drawings [4 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |