Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
P10
Top
DESIGNER
 
 
Studio UP
Top
DESCRIPTION
 
Studio UP P10 SplitThe P10 mixed-use building houses offices, commercial showrooms, apartments, a public garage and a small archaeological museum devoted to Diocletian Aqueduct that runs through the site. This area was part of an ambitious and romantic postwar study by Berislav Kalodjera that proposed a connective sequence of open public spaces from south to the north of the Split peninsula. The site has since then been regarded as a void operating as a narthex to the sport campus on the north.

Studio UP P10 SplitIn our entry to the 2005 open competition we proposed a new typology for the site that follows the precise pulsating rhythm of slabs and towers within Split’s ‘ring.’ The project combines four towers (apartments and offices) that rise up from a retail spiral slab that echoes the romantic idea of the sequence of public spaces by incorporating an internal public route and introducing a series of Mediterranean gardens. The accidental passenger becomes the part of the system.

The base volume of lower spiral (ground floor and the first floor) is occupied by public spaces, gardens, commercial spaces and offices. The roof is covered by concrete mosaic tiles only visible from the apartments, which is simulating a garden - illusion with fake dark shadow - as urban lichen.

Flexible unit plan scheme: except the structural core and façade, everything was free. As all the apartment and office space were sold out immediately after the architect won the competition, the excecution design was developed with the residents’ participation. The result is 92 different apartments, all customized, with surround home cinema systems, smart home system, kitchens, bathroom equipments...

The project has some reference points in neighboring modernist buildings on the ring, as a kind of homage to the local master architects. The materials are chosen refered to the architect Ivo Radic who used fibre cement sheets, mediterranean high tech double facade form the local factory (Salonit). The color scheme is refering to Stanko Fabris who designed the polychromic towers with raster facade, and the public passage on the ground floor is a homage for Frano Gotovac’s huge building called Chinese wall.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Croatia [Hrvatska]
Region
Split-Dalmatia [Splitsko-dalmatinska županija]
Town
Split
Address
Ulica hrvatske mornarice
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Residential buildings
Multiple dwelling
Buildings for offices and professional practises
Offices
Commercial buildings
Shops
Additional
ARCHITECTURE
Museums and buildings for exhibitions
Archaeology museums
Transport buildings and structures
Garages, car parking, etc.
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2006     project winner of competition
Realisation
2006 - 2009
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Studio Up. P10 Mixed-Use Building, Split, Croatia, 2006-09", Lotus International 148, dicembre/december 2011 [New Urban Housing II], pp. 54-57
Top
CLIENT
 
 
Oramont d.o.o., Split
Top
AMOUNT
 
 
€ 13.500.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 4,500
built-up sq.m. 21,600
Consistence
92 apartments
Top
STAFF
 
Design team
Lea Pelivan, Toma Plejic, Sasa Relic, Marina Zajec, Mojca Smode, Antun Sevsek, Marko Rukavina, Ida Krizaj
Graphic design
Damir Gamulin
Top
CREDITS
 
 
Photos © Robert Les
Drawings © Studio UP
Text edited by Studio UP
Courtesy by Studio UP

Studio UP P10 Split



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [13 images] and drawings [17 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |