Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Paris PARC
Top
DESIGNER
 
 
BIG
Top
DESCRIPTION
 
BIG Bjarke Ingels Paris PARCBIG Bjarke Ingels Paris PARCThe new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine. The facility will bring together academic scholars and the business community, while re-connecting the university physically and visually with the city of Paris. The winning team was honored as the best design among proposals from MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella and Peripherique.

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility. The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

“As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context – in terms of space, public flows and architectural history – the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it. Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.” Bjarke Ingels, Founder, BIG.

BIG Bjarke Ingels Paris PARCA central canyon provides daylight and a visual connection between laboratories and offices. In the atrium a cascade of informal meeting spaces lead to the public rooftop terrace and faculty club. A public stair to the rooftop offers glimpses into the activities of the laboratories which are divided by transparent walls throughout the building to ensure visual connections between the working spaces. The upper levels have panoramic views towards the Notre Dame and the skyline of Paris.

“We propose a building that creates the optimum conditions for encounters and exchange among the academics and visitors of Paris PARC. Like a scientific incubator the new building will provide the physical environment for nurturing growth of cultures and sharing of ideas - through the internal mix of laboratories, research facilities and informal meeting spaces, and through a reunification with the public life of the city.” Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG.

The Paris PARC becomes the interface between campus life and city life by reuniting the Jussieu Campus with the city of Paris. The iconic view of the Notre Dame Cathedral is brought into the daily life of the building through the large panoramic windows while the façade towards the entrance square is slightly tilted, hence, a mirrored image of the Cathedral becomes visible at eyelevel on the square, connecting the building to its iconic location.

BIG Bjarke Ingels Paris PARC

Credits
Text edit by BIG Bjarke Ingels Group
Images © BIG Bjarke Ingels Group
If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos and drawings, enter here
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
France [France]
Region
Ile-de-France
District
Paris
Town
Paris
Neighborhoods
Arrondissement 05
Address
Rue des Fossés-Saint-Bernard (Quai Saint Bernard)
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Research buildings and centers
Research buildings
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2011     project winner of competition
Realisation
2012 - 2015
Top
CLIENT
 
 
Université Pierre et Marie Curie
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 15,000
Top
STRUCTURES
 
 
Buro Happold
Top
STAFF
 
Associate designers
OFF
Principal-in-charge
BIG
Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen

OFF
Manal Rachdi, Tanguy Vermet, Ute Rinnebach
Project leader
BIG
Daniel Sundlin

OFF
Daniel Colin, Antonio Rovira
Architect
BIG
Gabrielle Nadeau
Design team
BIG
Camille Crepin, Edouard Boisse, Tiina Liisa Juuti, Alexandre Carpentie

OFF
Akram Rachdi, Olfa Kamoon
Construction management
Michel Forgue
Environmental design
Franck Boutte
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |