Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Facade Verbund headquarters
A veil of silver waves
Top
DESIGNER
 
 
Solid architecture
Top
DESCRIPTION
 
Starting point and the task set
Facade Verbund Vienna Solid architectureThe headquarters of the Verbund AG is a block perimeter development built around a central courtyard in Vienna’s first district. It was erected between 1952 and 1954 to designs by Carl Appel and is bordered on three sides by public streets or squares. The street facade extends from the square known as Am Hof along Heidenschuss towards Freyung and into Tiefer Graben. The block perimeter development is made up of two volumes, one facing onto Am Hof and the other towards Freyung.

In formal terms the building refers back to the architecture of the interwar period. On the other hand the economical use of design and decorative elements, for example the window reveals of real stone, is characteristic of the post-war era.

In 1982 the plinth zone and the areas of facade that frame the large projecting bay elements on Heidenschuss and Tiefer Graben were remodelled to designs by architect Sepp Stein in the volume oriented towards Freyung. The storey-height glazing facing towards Freyung was replaced by horizontal ribbon windows with brown metal parapet claddings. This, however, weakened the building’s orientation towards Freyung.

As this facade design had reached the end of its useful life, an invited competition was set up for the redesign of these areas. This competition was won by SOLID architecture.

Facade Verbund Vienna Solid architectureThe objectives of the design

  • The new design of the facade towards Freyung – one of the most prominent locations in Vienna – should represent the Verbund AG as a producer of electricity with the aid of hydraulic power.

  • The facade should be integrated in its historic setting. The Verbund headquarters is the same height as the neighbouring buildings, but with its nine storeys has almost twice as many floor levels.

  • The redesign of the facades should allow the different elements of Carl Appel’s Verbund building to be perceived as a coherent ensemble.

  • The Verbund headquarters should be oriented more strongly towards Freyung in urban planning terms. In addition the shop entrance on the corner to Freyung, the sole area of the Verbund headquarters accessible to the general public, should be emphasized.

  • In functional terms the new facades should use state of the art technology.
Conceptual study of the theme “facade” on Freyung
Facade Verbund Vienna Solid architectureThe ensemble on Freyung is made up of buildings dating from various epochs which have been rebuilt and extended over the course of time. Overlaying a building with traces of different time layers is the conceptual starting point for the new design. It uses design principles from different eras of architectural history to integrate the volume of the building in the historic ensemble on Freyung.

Additional filters and levels of meaning were placed in front of the history and characteristics of the post-war building, overlaying the facade with a second layer that sits in front of it. By mounting this additional layer the new design, which initiates a dialogue between the existing Verbund building and the ensemble on Freyung, becomes clearly legible. An apparently ephemeral envelope or shell is created, which, depending on the weather conditions and the distance of the viewer to the building, allows different planes and aspects of the facade to emerge in the foreground.
A veil of silver waves – the technical implementation of the design concept
Facade Verbund Vienna Solid architectureBy separating the facade into two layers the inner layer could be upgraded simply and without the need for major interventions. A second layer is laid like a veil of silver waves in front of the original facade but at the same time allows a view of what lies behind it.

The entire veil of waves is designed with a single repeated facade element that is used at different scales. This element consists of stainless steel rectangular section tubes curved in a wave-like shape, arranged in an offset pattern and held in position by a frame.

Facade Verbund Vienna Solid architectureIn formal terms the wave-like form of the facade elements refers to the dynamics of water in motion. The wave symbolizes the Verbund and, in an abstract way, informs about the area in which the company operates. The gleaming silver veil of waves represents the Verbund towards the city. The ornament encases the building volume, which is detached from the internal layout of the building core, and lends it a symbolic content.

The arrangement of the facade elements makes reference to the historic neighbouring buildings, enabling the Verbund building to become part of the ensemble. The new facade elements are mounted in rows that follow the floor levels of the building. It is only on the facade facing towards Freyung that the new layer departs from the existing division into floor levels: here nine storeys of almost the same height are reduced to five by a design that extends across the floor levels. This move adapts the scale of the Verbund headquarters to that of the surrounding buildings.

The use of axes of symmetry – comparable with the secondary axes of symmetry in the surrounding historic buildings – additionally emphasizes the facade onto Freyung. Here the facade elements are not arranged additively but using mirror symmetry. This axial mirroring of the facade elements creates a new ornamental configuration that further emphasises this facade.

In the plinth zone the veil of waves delineates the load bearing structure of the facade in that the glazed areas are left free and the new facade elements are placed only in front of the structural piers. The facade elements facing onto the balconies above the large projecting bays can be opened. On the other floors two facade elements for each room behind are made as a rescue opening, comparable to a shutter.
The inner plane – the functional facade
Facade Verbund Vienna Solid architectureThe rear facade plane continues the design of the facade from Am Hof to Tiefer Graben. In the two-storey plinth zone the same natural stone cladding to the piers and the post and lintel facades with anodised aluminium cover pieces were used. The facades to the upper floors were insulated with mineral wool and rendered in the same colour as the facade onto Am Hof. Making the facades of the two building volumes more similar helps the Verbund headquarters to be read as a coherent ensemble.

The inner plane of the facade deals with all the technical aspects of the building envelope such as thermal and noise insulation, as well as protection from sun and glare. The old windows were replaced by combination windows (a modern form of the traditional Viennese double windows) of the same size. The solid parapets were left unaltered for structural reasons. For the offices where windows had to be replaced this meant short fitting times. Thus, the facade was refurbished without having to close down the building.
Top
MATERIALS
 
steel

Mineral wool rendered, stainless steel facade elements consisting of a total of 10,500 linear meters of stainless steel rectangular section tubes, 50 x 20 x 2 mm

Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Austria [Österreich]
State
Vienna [Wien]
Town
Vienna [Wien]
Neighborhoods
Bezirk 01 Innere Stadt
Address
Am Hof 6a (Heidenschuss / Tiefer Graben)
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Monuments, decorations, furnishings, graphics
Facades and decorative elements
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2008 - 2009     project winner of limited competiton
Realisation
2010 - 2010
Top
CLIENT
 
 
Verbund AG
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
thermal retrofit sq.m. 2,720
redesign of facade sq.m. 1,320
Top
STRUCTURES
 
 
RWT PLUS ZT GmbH
Top
STAFF
 
Gestione del progetto
Arch. DI Christoph Hinterreitner
Collaborators
Arch DI Christine Horner
DI Daniel Glaser
Physical engineering
RWT PLUS ZT GmbH, Vienna
Construction supervision
Woschitz Engineering ZT GmbH, Eisenstadt
General contractor
Dipl. Ing. Wilhelm Sedlak Gesellschaft m.b.H., Vienna
Top
ANNOTATIONS
 
 
Other participants in the competition:
  • Architekt Heinz Neumann ZT GmbH
  • WERKSTATTWIEN + A2K
  • Knechtl Architekten
  • gerner°gerner plus architects
Top
CREDITS
 
 
Photos © Günter Kresser, Kurt Kuball
Drawings © SOLID architecture
Text edited by SOLID architecture
Courtesy by SOLID architecture

Solid Facade Verbund headquarters Vienna



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [19 images] and drawings [4 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |