Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Krystallen
The Crystal
Top
DESIGNER
 
 
Schmidt Hammer Lassen
Top
DESCRIPTION
 
schmidt hammer lassen The Crystal CopenhagenThe Crystal is sited northwest of the existing Nykredit Headquarters, called the Glass Cube, on the edge of the new waterfront and the historic Copenhagen.

schmidt hammer lassen The Crystal Copenhagen“Freestanding on the site, the building reads as a transparent, geometrical, glazed form which, resting only on a single point and a single line, floats as a visually light, crystalline structure above the plaza,” explained Partner Mr. Kim Holst Jensen of schmidt hammer lassen architects. He continued: “The building and the plaza are designed to interact with each other and with the surrounding city.”

In terms of both form and scale, the building is intermediate between the city and the harbour, and harmonises with neighbouring buildings. On the southern side, it rises with reference to the gable apex of the “Elephant House” and creates space for the main entrance. From the corner of Puggardsgade and Hambrosgade, the passage under the building allows a clear view towards Nykredit’s head office building and the harbour.

The interior of the building complies with the demands for functionality, flexibility and efficiency. The typical floor plan is disposed in a Z-shape around two atria, ensuring that all workstations are well lit and enjoy a view. The disposition of the plan allows the accommodation of an open plan, separate offices or meeting rooms. The large three-dimensional steel structure constituting the building’s constructive system functions as an architectural element while at the same time freeing the building of columns, creating maximum flexibility in the office spaces.

The double-glazed façade has integrated solar screens and is decorated by a subtle silk screen frit design that mitigates solar ingress, reflects daylight, and gives the building a homogenous expression which enhances its sculptural form.

“The architectural idea of The Crystal’s design is inspired by the fascinating shapes of nature, the premises and the potential of the site,” said Kim Holst Jensen. “The building distinguishes itself from traditional commercial buildings by being a precise sculpture rising elegantly from the plaza underneath.”
schmidt hammer lassen The Crystal Copenhagen
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
schmidt hammer lassen The Crystal CopenhagenEnergy
The design team has brought a holistic approach to the environmental strategy underlying the project. The scheme manages to combine a completely transparent office building with an exceptionally low energy-consumption at 70 kWh per square metre, which means that the building consumes 25 per cent less energy than the requirements of the existing energy legislation. The roof is covered with highly efficient photovoltaic panels generating 80,000 kWh per year. In addition, the triple-layered inner glass façade provides extremely effective thermal insulation, with a U-value of only 0.7 Wh per square metre.

Water
Rainwater run-off is collected and used as grey water for toilet facilities throughout the building, while sea water provides additional cooling for the building.

Ventilation
The scheme operates a night-time cooling strategy where natural ventilation is introduced through the double façade and extracted through the atrium skylights, maintaining optimum internal temperatures.

Context
The building floats above the plaza resting only on a single point and a single line, and it is carefully harmonised with the neighbouring buildings. The additional public space at ground level creates a dynamic public realm.

Daylight
The highly transparent building with a subtle silk-printed design on the outer glass façade functioning as a sunscreen creates a harmonious and versatile working environment for all employees.

Noise
The building’s insulated façade prevents noise interference from the traffic outside.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Denmark [Danmark]
Region
Hovedstaden
Municipality
Copenhagen [København]
Town
Copenhagen [København]
Address
Kalvebodd Brygge / Hambrosgade / Puggardsgade
 
 
Website
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Commercial buildings
Banks, securities exchanges and buildings for financial activity
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2006    
Realisation
2008 - 2010
Top
AWARDS
 
2012
Building of the Year Award
Office Building category
ArchDaily
2011
Emirates Glass LEAF Award
Best Structural Design of the Year
2011
European Steel Design Award
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Bürogebäude in Kopenhagen. schmidt hammer lassen architects, Aarhus", Detail 1/2 2013 [Transparent und Transluzent / Transparent and Translucent], "Dokumentation/documentation" pp. 38-45
"Give reflection" in schmidt hammer lassen architects (ed.), Give more, Aedes, Berlin 2012, pp. 52-59
"Kontorbygning: Krystallen / Office building: the Crystal. Schmidt Hammer Lassen Architects", Arkitektur DK 5/2011, oktober/october 2011, pp. 24-27
Klaus-Dieter Weiß, "Nykredit Konzernzentrale, Kopenhagen, Dänemark. Magische Dreiecke / Nykredit headquarters, Copenhagen, Denmark. Magical triangles", Architektur Aktuell 378, september 2011 [Bauen mit Licht: Glas / Structures of light], pp. 84-95 (60-95)
Top
CLIENT
 
 
Nykredit
Top
STRUCTURES
 
 
Grontmij I Carl Bro A/S
Buro Happold
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
schmidt hammer lassen
Top
CREDITS
 
 
Photos © schmidt hammer lassen architects, Camilla Falchetti
Drawings © schmidt hammer lassen architects
Texts edited by schmidt hammer lassen architects
Courtesy of schmidt hammer lassen architects

schmidt hammer lassen Krystallen



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [11 images] and drawings [10 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |