Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Bao'an Stadium
Top
DESIGNER
 
 
gmp - von Gerkan, Marg und Partner
Top
DESCRIPTION
 
gmp von Gerkan Marg und partner Bao an Stadium ShenzhenOnce again, in 2011, one of the largest sports events in the world will be held in China. For several weeks, the summer Universiade in Shenzhen, north of Hong Kong in the Pearl River Delta on the Chinese mainland, will focus world attention on the up-and-coming city. The stadium (actually in the Bao’an district) is designed as an athletics stadium holding 40,000 spectators. However, during the 2011 Universiade, it is being used for football matches.

The extensive bamboo forests of southern China were the inspiration for the design. The bamboo look serves two purposes. It reflects the character of the region, and thus creates identity. And it serves as a structural concept for both the load-bearing frame of the stadium stands and the supports for the wide-span roof structure. The outermost part of the stadium unites façade, structure and overarching architectural theme in a single feature. The natural look of the bamboo forest, together with the interplay of light and shadow between the trunks, is interpreted structurally through rows of slender steel supports, as outsize, abstract versions of the bamboo shape.

gmp von Gerkan Marg und partner Bao an Stadium ShenzhenThe stadium is located in the immediate vicinity of a sports arena and swimming bath, which have already established an east-west axis. The stadium and the attached warming-up place fall in with this existing urban axis. The choice of a pure circle for the geometry of the stadium was a decision not to introduce any other geographical orientation into the urban-planning situation, and to emphasize the central character of the sports venue. Appropriately for the uses of the building, the stadium stands on a grassed plinth, which incorporates on the inside the lower tiers of seating and internal functional areas.

The geometry of the spectator seats involves a modulation from the oval of the athletics track into a perfect circle. The undulating upper tier of the stands is the result of this modulation, creating a large number of seats on the long sides of the pitch and fewer seats on the short sides. The curved line of the upper edge of the stands is repeated by the overall shape of the stadium.

gmp von Gerkan Marg und partner Bao an Stadium ShenzhenVisitors to a sports event access the stadium via broad flights of steps that lead up to the podium on four sides. The flat podium allows free circulation around the whole stadium and easy access to the seats from any side. Visitors pass through the forest of steel supports into the first circulating area of the stadium, and thence go either up the steps to the upper tier or straight on to the top of the lower tier. The image of a bamboo forest is created by the double row of steel supports, which come across as irregularly spaced and angled as in a real forest. Every other support in the inner row is connected with the concrete structure of the undulating upper tier, thus carrying the vertical loads of the spectator seating.

Though the supports for the roof structure stand inside the rows of stand supports, they are completely separate from the concrete structure in order to cater for independent movements in the large roof. The steel tubes, which are up to 32 m in length, differ qualitatively according to their load-bearing behaviour and function. In diameter, they range from 550 mm to 800 mm, varying in accordance with their differing static loads. The horizontal stiffening of the structure and drainage of the roof membrane is likewise provided by special supports.

Particular attention was also paid to the efficient use of materials during the design of the roof structure of the Bao’an stadium, as a fundamental principle of sustainable building. This is why a membrane roof suspended from an outer frame was selected to cover the seating areas – the ratio of material used to the surface covered constitutes an ingenious optimum for wide-span structures. With a diameter of 230 m and cantilevering of 54 m on each side of the stands, the roof is carried by 36 pairs of cables whose pre-tensioning is brought together via a circular double tension ring of strandbundle cables above the pitch. Placed at various heights, the tension rings are linked together by 18 m-high air supports, and together with the compression ring at the edge of the stadium produce a balance of forces on the principle of a spoked wheel.
Top
LOCATION
 
Continent
Asia
Nation
China [Zhōngguó/Zhōnghuá]
Province
Guangdong
Town
Shenzhen
District
Bao'an
Address
Luotian Road
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Sports buildings
Stadiums, grandstands
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2007     project winner of competition
Realisation
2009 - 2011
Top
AWARDS
 
2013
IOC/IAKS Awards
Olympic Committee (IOC) / International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS)
Gold “Major outdoor stadiums” category
Top
CLIENT
 
 
The Sports Bureau of Bao’an District
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Capacity
40,050 seats

20 VIP boxes
360 Business seats
70 Places for wheelchair users
216 Places for press
750 Underground parking places for cars
Lenght
m. 245.80
Widht
m. 245,80
Height
m. 39.65
Surface
gross floor sq.m. 88,500
Top
STRUCTURES
 
 
Schlaich Bergermann und partner
Top
STAFF
 
Structural consultant
Schlaich Bergermann und partner
Sven Plieninger with Wei Chen
Design
Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with David Schenke
Project architect
David Schenke, Li Ran
Design team
design:
Jennifer Heckenlaible, Daniela Franz, Zhang Xi, Yin Chao Jie, Zhou Bin, Anna Bulanda-Jansen, Cai Qing, Xu Ji Staff

execution:
Matthias Grünewald, Cai Yu, Wang Le, Wang Li, Zhang Xi, Lucas Gallardo, Zhang Xiao Guang, Sebastian Linack, Li Zheng, Pan Xin, Martin Schulte-Frohlinde
Lighting design
Schlotfeld Licht, Berlin
Architect of record
SCUT South China University of Technology
Top
ANNOTATIONS
 
 
architectour.net
see other dossier: 2011 Universiade > Universiade Sports Center
Top
CREDITS
 
 
Photos © Christian Gahl
Drawings © gmp von Gerkan, Marg und Partner
Text edited by gmp von Gerkan, Marg und Partner
Courtesy by gmp von Gerkan, Marg und Partner

gmp von Gerkan Marg und partner Bao an Stadium Shenzhen



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [12 images] and drawings [9 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |