Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Science Tower - Panum Complex
Top
DESIGNER
 
 
C.F. Møller
Top
DESCRIPTION
 
C.F. Moller Science Tower Panum Complex Copenhagen UniversityThe extension of the Panum complex has been designed with the aim of creating the best possible environment for modern research and teaching. A parallel objective has been to create a building which will stand out as an identity-creating, sculptural linchpin for the entire Panum complex and the university's Nørre Campus (i.e. the North Campus) as a whole. The new complex is also intended to act as the generator of a positive urban development in its immediate neighbourhood and in relation to the entire city.

At sixteen storeys tall, the Science Tower will provide the complex with a unifying and dynamic focal point in a clear and readable form. But just as a tree has its root network, the tower rests upon on a series of smaller buildings which contain the common functions: the auditoriums, classrooms, canteen, show lab, conference rooms and book café. The most striking part of the root network is the extensive science plaza, which will form the new social hub of the complex. The plaza accommodates the main entrance and will serve as the main social meeting-place, linking all functions between the new and the existing Panum complex.

C.F. Moller Science Tower Panum Complex Copenhagen UniversityThe new Panum complex will have an open and outward-looking appearance, with a transparent ground floor that will help to blur the boundaries between the building and the city. The public will also be invited to visit the top of the tower, where there will be a café, lounge and viewing points.

Between the buildings, new plazas will arise, together with internal garden spaces equipped with alcoves and seating. These will function as an extension of the study rooms and offices, but will also add new green oases to the city. A campus thoroughfare passing through the area, together with pedestrian and cycle paths, will create a vibrant urban park with intimate links to the surrounding city.

With its organic forms, the building expresses signal power and innovation, but is also adapted to the existing Panum complex through its colour scheme, rhythm and gravity.
The facade is built up in the form of a grid structure of storey-high window fields that break up the building's large scale. 
Top
VIDEO
 
 
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
The project will be pioneering in energy usage, with Denmark's most energy-efficient laboratories, in which waste energy from the ventilation system will be recycled in the overall energy balance of the building to a hitherto unprecedented degree.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Denmark [Danmark]
Region
Hovedstaden
Municipality
Copenhagen [København]
Town
Copenhagen [København]
District
Inner Nørrebro
Address
Blegdamsvej (Nørre Campus)
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Education buildings
Universities, colleges
Research buildings and centers
Research buildings
Vertical architectures
Skyscrapers

LANDSCAPE ARCHITECTURE AND NATURAL ENVIRONMENTS
Landscape architecture
Public parks
Additional
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Conference halls
Education buildings
Auditorium
Commercial buildings
Bars, cafeterias
Urban equipment and structures for public areas
Structures for public areas
Panoramic structures, belvederes
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2010     project winner of competition
Realisation
2014
Top
CLIENT
 
 
The Danish University and Property Agency
University of Copenhagen
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
total sq.m. 35,000
laboratories and and common functions sq.m. 30,000
canteen and classrooms sq.m. 3,500
auditoriums sq.m. 1,500
Floors
16 aboveground
Top
STRUCTURES
 
 
Rambøll
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
SLA Urbanity | Strategy | Landscape
Top
STAFF
 
Consultant
aggebo&henriksen
Cenergia
Gordon Farquharson
Innovation Lab
Top
CREDITS
 
 
Drawings © C.F. Møller Architects
Text edited by C.F. Møller Architects
Courtesy by C.F. Møller Architects





If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [6 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |