Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Maggie’s Centre Gartnavel
Top
DESIGNER
 
 
OMA Office for Metropolitan Architecture
Top
DESCRIPTION
 
OMA Rem Koolhaas Maggie's Centre GasgowThe aim of a Maggie’s Centre is to provide an environment of practical and emotional support for people with cancer, their families and friends. Since the opening of the first Maggie’s Centre in Edinburgh in 1996, the Maggie’s Cancer Caring Centres foundation has grown substantially, subsequently commissioning and developing a series of innovative buildings designed by world class architects. While contemporary architecture has a reputation, deservedly or not, for being at times cold or alienating, the goal of each Maggie’s Centre – whether in Glasgow, London, or Hong Kong – is to provide a space where people feel at home and cared for, a space that is warm, receptive, and welcoming.

Maggie’s Centres rely on the fundamental precept, often overlooked, that exceptional architecture and innovative spaces can make people feel better – thereby kindling the curiosity and imagination fundamental to feeling alive. Grand in their ambitions, but designed on a small scale, Maggie’s Centres provide a welcome respite from typical institutional hospital architecture. Their spaces are more than merely functional, serving as a haven for those receiving treatment. In creating a place to connect and learn from others who are going through similar experiences, Maggie’s Centres help patients to develop their sense of confidence and resourcefulness.

OMA Rem Koolhaas Maggie's Centre GasgowIn 2007, Maggie’s Centre approached OMA to design a new centre on the grounds of Gartnavel hospital in Glasgow, close to the Beatson West of Scotland Cancer Centre. OMA’s designed a single-level building in the form of a ring of interlocking rooms surrounding an internal landscaped courtyard. Seemingly haphazardly arranged, the building is actually a carefully considered composition of spaces responding to the needs of a Maggie’s Centre and providing a refuge for those coping with cancer.

As opposed to a series isolated rooms, the building is designed as a sequence of interconnected L-shaped figures in plan that create clearly distinguished areas – an arrangement that minimises the need for corridors and hallways and allows the rooms to flow from one to another. The plan has been organized for the spaces to feel casual, almost carefree, allowing one to feel at ease and at home, part of an empathetic community of people. At the same time the design also provides spaces for more personal moments – either in the intimate setting of the counselling rooms, or in smaller nooks and private spaces.

Located in a natural setting, like a pavilion in the woods, the building’s design allows it to be both introverted and extroverted: each space has a relationship either to the internal courtyard or to the surrounding woodland and greenery, while certain moments provide views of Glasgow beyond. With a flat roof and floor levels that respond to the natural topography, the rooms vary in height, with the more intimate areas programmed for private uses such as counselling, and more open and spacious zones for communal use. More than any other space, the internal courtyard provides a place of sanctuary and respite from the experience of coping with cancer.

Edit by OMA Office for Metropolitan Architecture
If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos and drawings, enter here
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
United Kingdom
State
Scotland
Council Area
City of Glasgow
Town
Glasgow
Address
Shelley Road (Gartnavel hospital)
 
 
Website
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Buildings for health and well-being
Buildings for charitable organisations
Other buildings for health and well-being
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2007 - 2008    
Realisation
2010 - 2011
Top
AWARDS
 
2012
Doolan Award
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Renata Gatti, "Un Maggie's nel bosco", Progettare. Architettura Città Territorio 6/2011, dicembre 2011, "ArchiFlash" p. 60
Richard Murphy, "Healthy circulation", Architectural Review 1377, november 2011, pp. 76-81
Top
CLIENT
 
 
Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust (Charles Jencks)
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 534
Top
STRUCTURES
 
 
Sinclair Knight Merz
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Lily Jencks
Top
STAFF
 
Project architect
Rem Koolhaas, Ellen van Loon, Richard Hollington
Design team
Atsuo Arii, Josh Beck, Alexander Giarlis, Stephen Hodgson, Takuya Hosokai, Maria-Chiara Piccinelli, Koen Stockbroekx
Systems
KJ Tait
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |