Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Siloetten
The Sil(o)houette
Top
DESIGNER
 
 
C.F. Møller

Top
DESCRIPTION
 
Many towns in Denmark have centrally located industrial silos; most are no longer in use, but continue to visually dominate the local skyline. This is also the case in the town of Løgten north of Aarhus, where the former silo complex has been transformed into a 'rural high-rise', with 21 high-quality residences composed as individual and unique 'stacked villas'. They are an alternative to standard apartments or to detached suburban sprawl, and are a mix of single storey flats and maisonettes, meaning that even the lower levels fully get to enjoy the views, and that no two flats are the same. The actual silo contains staircases and lifts, and provides the base of a common roof terrace. Around the tower, the apartments are built up upon a steel structure in eye-catching forms which protrude out into the light and the landscape – a bit like Lego bricks. This unusual structure with its protrusions and displacements provides all of the apartments with generous outdoor spaces, and views of Aarhus Bay and the city itself. Similarly, every apartment enjoys sunlight in the morning, mid-day and evening, whether placed to the north or south of the silo structure. At the foot of the silo, a new ‘village centre’ is created, with a public space surrounded by a mix-use complex with shops, supermarket and terraced housing, and a green park containing small allotments for the residents. The nature of the silo’s ‘rural high-rise’ remains unique – since it is a conversion, no other building in the area can be built to the same height, and it will remain a free-standing landmark. It is an example of how the transformation of redundant structures can hold the potential to both give a new identity, and introduce density to suburban outskirts. The body of the silo is deliberately left visible on the side of the building facing the new centre, to ensure a continued legibility of the history of the site, and to acknowledge that these types of structures have an equal validity as rural historical markers as do for instance the church bell-tower or historic windmills.


Edited by: C. F. Møller Architects
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Denmark [Danmark]
Region
Midtjylland
Municipality
Aarhus [Århus]
Town
Aarhus [Århus]
Hamlet
Løgten
Address
Hjelmagervej
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Residential buildings
Multiple dwelling
Operations on existing buildings
Reconversion
Additional
ARCHITECTURE
Commercial buildings
Department stores, supermarkets, shopping centres, etc.
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2004    
Realisation
2010
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Siloetten, Aarhus, Denmark. C. F. Møller Tegnestue and Christian Carlsen Arkitektfirma", A+U. Architecture and Urbanisme 506, november 2012 [Architecture in post-crisis], pp. 78-81
Top
CLIENT
 
 
Løgten Midt A/S
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
mq. 3.000 silo conversion housing
mq. 1.500 mixed-use urban centre
Top
STRUCTURES
 
 
Niras
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
C. F. Møller Architects
Top
STAFF
 
Associate architect
Christian Carlsen Arkitektfirma
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |