Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Bodega Antión
Antión Winery
Top
DESIGNER
 
 
J. Marino Pascual y Asociados
Top
DESCRIPTION
 
The proposal set out herein is simply the response to the set of objectives described in the previous points, based on two principles.
Firstly, the protection and care of the natural environment in which the project is to be executed. The intention is to mould the plot of land, a plot which is extremely uneven, which could even be said to be shapeless, and which has a 10 metre drop in height, and to insert the voluminous bodega buildings in such a way that they naturally blend into the site, as if they had always been part of the landscape. Secondly, the intention is to make the sales and administration side an advertising landmark and a recognisable brand image.
In line with these two principles, the project contemplates rooting the bodega in the earth as if it were a grapevine. Underground, deep down, the production is fed whilst, in the open air, its leaves, bathed by the sunlight, allow us to recognise it, to contemplate it, by offering us its clean and desirable fruit. The fruit bursts forth from the land as if it were a natural offering of its very “Life”, fertilised by man.
Indeed, most of the bodega is located under the grade line, in other words, underground, covered by a green blanket, with no alteration to the landscape. This is the operational part of the bodega, the part which requires a uniform temperature to be maintained, making it advisable, whenever possible, to use the natural properties of the land to protect it. On top, the lawn acting as a blanket to insulate against the sun’s rays, together with the thermal regulation achieved through the evaporation of the sprinkler water, are a guarantee that this objective will be accomplished.
These underground buildings gradually emerge from the land in different ways, each with their own distinctive identity, in varying shapes and sizes. In this way, the top of the production building can just be glimpsed from the North, whilst almost the entire building stands out in the South, designed with a ventilated façade to protect it from the direct impact of the sun.
The rectangular building, housing the raw material warehouse and the bottling line, protects the southern face of the wine ageing building, whose western face is also protected in this way, whilst its eastern side is underground.
The landmark administration and sales area stands out as the dominant structure. This part of the complex has been designed to house the administration services, and is complemented with some hotel and restaurant services to cater for visitors in twelve top-of-the-range guest rooms. The care and attention afforded to visitors are inseparably associated with the relaxed enjoyment of the cuisine and, therefore, with the hotel and catering services which make all this possible.
The various rooms open out onto a landscape of vineyards, with the Sierra of Toloño as the backdrop. Each room has its own unique shape, serving as the frame for the beautiful landscape to which one’s gaze is directed from the room interior.
As has already been described, this is the area to receive the sunlight, the one to establish a bond with the outdoors, the one to allow us to recognise it and the one to offer us its fruits; in short, it is the one directed at revealing all the quality and care put into the winemaking process.
This is the volume (or rather a collection, sequence or succession of volumes) which constitutes a landmark or reference point for the immediate landscape. This bodega constructed by man aims to give a meaning to the countryside, in the same way as it is man who organises agriculture, by rationalising, shaping and taming the natural environment.
Apart from being the centre of the winemaking process, the cylindrical, 30-metre high winemaking room also generates the project’s complex geometry. It is equipped for a meticulous, gravity-based winemaking process (avoiding pumping and always by tipping) using a technological system of vertical movements, with hanging tanks in order to avoid pumping, agitation and stress in the wine.
The winemaking room is encircled by the underground ageing or barrel room, whose concentric walled structure, pierced with parabolic spaces, offers a rich and unique image.
Geometrically, the bodega floor plan extends concentrically from the winemaking room, uncurling like a tail from the abstract, but linear ageing room. The administration and sales areas, and the small hotel, also spread out as if impelled by a centrifugal force towards the North, in search of the scenery.
Coloured, exposed monolithic concrete is predominant in the complex, only altered by the stainless steel crowning the great cylinder in the winemaking room, consistent with its function, whilst also serving as a reference and symbol.
In parallel to the bodega’s operational circuit, the project contemplates a route to enable visitors to enjoy panoramic views of each unique area of the bodega, without interfering in the winemaking process. This is a key feature in state-of-the-art bodegas and considerably conditions their design.
If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos and drawings, enter here
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Spain [España]
Region
Basque Country [País Vasco (Euskadi)]
Province
Álava (Araba)
Comarca
Rioja Alavesa (Arabako Errioxa)
Town
Elciego (Eltziego)
Address
Calle Manuel Iradier (A-3214)
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Rural buildings
Wine cellars and wineries
Buildings for travel and tourism
Hotels
Additional
ARCHITECTURE
Commercial buildings
Restaurants
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2004    
Realisation
2008
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Arketypo 12, agosto 2008, pp. 88-93
Top
CLIENT
 
 
Proconsol Bodega Antion, S.A.
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 14.807
Top
STAFF
 
Project management
J. Marino Pascual (J.M.P. y Asdos)
Design team
Roberto Murga, Rubén Pérez, Tomás López, Inmaculada Sanz, Marina Pascual, Ernesto Reiner, Alfredo Mendaza, Raquel Blanco, Juan Carlos García (J.M.P. y Asdos)
Construction supervision
Miguel Blanco Sáez (J.M.P. y Asdos)
Climate control (HVAC)
G.E. Ingenieros
Lighting design
Carlos Cifuentes
Construction management
Oscar Fuertes Urzainqui
Developer
Acciona Infraestructuras, S.A.
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |