Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Villa Old Oaks
Top
DESIGNER
 
 
Ofis
Top
DESCRIPTION
 
OFIS Arhitekti Villa Old Oaks Ljubljana The private client convoked a proper architectural competition for five invited firms, the idea being to choose an architect for his new residence.

The residence is situated in a new neighbourhood of six larger villas. The unique feature of the site is a splendid view of a stand of oak trees that are over a hundred years old. The terrain slopes down towards these trees. To guarantee that most of the major spaces will have access to this view, the house is organised in different levels following the terrain. The plan of the house follows the shape of the plot of land, minus four metres all around, the minimum distance Slovenian law calls for vis-à-vis one’s neighbours.

OFIS Arhitekti Villa Old Oaks Ljubljana The heart of the house is an external covered courtyard. Main spaces such as the entrance lobby and staircase, the children’s playroom, the dining, living, bedroom and work areas overlook this space. These rooms, plus the wellness area with its small pool, also have a view of the park.

The staircase roof is glazed. The courtyard roof is part glass, part wood and has views of the sky and the treetops, thus creating a strong link between inside and outside.

Structurally, we wanted to achieve a column-less ground floor. The ceiling of the dining and living area is suspended from a Vierendeel beam hidden in the walls of the floors above. The glass construction and frames are also handled with minimum supports.

Other programmes inside the house follow the client’s brief, which was very precise. His is an interesting lifestyle, what with working partly at home and having different hobbies. Security and fire escape issues are important, as is the clear division of private areas of the house and those where guests are allowed to wear shoes or where one receives the postman. The house has also to be “intelligent”. Various functions such as air conditioning, security and sun-responsive external shade can be controlled by software, and different ambiences can be created using lights and music.
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
OFIS Arhitekti Villa Old Oaks Ljubljana The house is a private residence positioned in the neighbourhood of 6 larger villas. The quality of the site is a beautiful view to the existing common park with oaks over 100 years old. Therefore the aim of the building was to open view from all main spaces of the house towards these trees. 
The building is constructed in half-floors. In the heart of the building there is a stepped courtyard, where all the main spaces open.


The building was to provide ideal daylight conditions combined with efficient indoor and outdoor climate concept. In Slovenia there are extreme climate conditions; hot summers, where temperatures rise up to 35C, and cold winters when they drop below –10C or more. In addition there is rain in spring and autumn.

OFIS Arhitekti Villa Old Oaks Ljubljana The client required an environmentally sustainable concept that would conserve energy and natural resources. Also he required an external space, that would be usable both in sunny and in rainy days.

The spaces of the house are therefore organised around an external atrium. The combination of the atrium, the roof of the atrium and the house and the existing trees around the house create a sustainable concept such as:

The half – transparent and half – non transparent ventilated membrane roof of the external atrium creates and airy rain-proof external space.
In combination with the dense greenery of the surrounding trees, the atrium is cool in summer and provides rain protection. One can enjoy outdoor intimacy, since the atrium is protected also against views of the neighbours both in sunny and in rainy days. In winter, when trees are leafless, the sun penetrates through transparent roof and atrium accumulating energy and passing it inside the house. The sun also penetrates through the glazed roof of the interior.

In addition the facades are combined with pivoting wooden shutters that provide protection against insulation and control entrance of natural light. On hot days the shutter elements are computer operated to follow the course of the sun. It is also possible to darken the working rooms and bedrooms completely.

The concept of the atrium, the semi-glazed roof and the shutters allows major savings to be made in the amount of eletrical energy needed for lightning, cooling and heating. Furthermore, direct insolation via the facades and roof results in a high passive thermal yield during the heating period. In reverse, in the summer, effective sunshading helps to minimize cooling energy needs.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Slovenia [Slovenija]
Region
Central Slovenia [Osrednjeslovenska]
Town
Ljubljana
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Residential buildings
Detached, semi-detached houses and villas
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2002     project winner of limited competiton
Realisation
2003 - 2008
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Villa entre robles viejos, Liubliana / Villa Old Oaks, Ljubljana. 2003-2006", 2G 38, II/2006 [Ofis arhitekti], pp. 98-111
Top
AMOUNT
 
 
€ 1.000.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 800
Top
STRUCTURES
 
 
Valide d. o. o
Top
STAFF
 
Design team
Rok Oman, Špela Videčnik, 
Neža Oman, Florian Frey, Vanja Fink, Špela Uršič
Mechanical engineer
Oves d. o. o.
Vavtar Engineering d. o. o.
Electrical engineer
Winky d. o. o
Energomont d. o. o.
Top
CREDITS
 
 
Photos © Tomaž Gregorič
Drawings © Ofis arhitekti
Text edited by Ofis arhitekti
Courtesy by Ofis arhitekti

OFIS Arhitekti Villa Old Oaks Ljubljana



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [14 images] and drawings [4 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |