Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Villa
Top
DESIGNER
 
 
Ofis
Top
DESCRIPTION
 
Ofis Villa Bled SloveniaThe project involves an extension of a 19th-century villa located in a beautiful Alpine resort next to Lake Bled. Both the old villa and the landscape were strictly regulated by the National Heritage. The client’s chief request was for the main living area to be twice the size of the old existing villa. On top of that, most of the spaces had to face the lake. The client invited several architects to come up with ideas.

Ofis Villa Bled SloveniaThe main task was how to incorporate the new 700-m2 addition while respecting all the restrictions the villa and the surrounding landscape were subject to.

Our proposal placed new spaces beneath the ground floor of the existing villa.

The extension forms a rounded base around the house⎯a pillow covered by the landscape. Looking from the opposite side of the lake, the pillow blurs with the surrounding landscape. The elevation under the pillow is glazed and overlooks the lake. The floor is organised in levels according to the external landscape (± 50 cm). They were used as a locator and divider of the opened ground level. The top of the pillow becomes a terrace and garden on the upper floor, where the children’s area is located.

The main living spaces (the ancillary kitchen, dining area, TV space, a space with a fireplace for listening to music by, a library and work space) are placed in the new extension.

Everyday services such as wardrobes, the main kitchen and guest bathroom are behind the walls of the old villa cellar. Garages and storage/workshop spaces are hidden in this volume. The old villa becomes a private rest area with the children’s space on the first floor and the parent’s on the top.

The main entrance is from the courtyard and is displaced from the house’s central axis; one enters the side volume of the old villa cellar of the new part. Then one crosses the curved ramp and passes beneath the staircase. Here, a three-story hall opens up to form the heart of the old villa, while the visual axis of the lake conducts you to the new living area.

The curved stairs define spaces, connect the old and the new, and play the role of the main communication core in the house. All rooms and open spaces give onto the staircase and communicate with the main lobby.
Ofis Villa Bled Slovenia
Top
VIDEO
 
 

VILLA "UNDER" EXTENSION from OFIS arhitekti / architects on Vimeo.

Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Environmental impact
All new extension part around the existing villa is integrated into the landscape with green roof.

Ofis Villa Bled Slovenia
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Slovenia [Slovenija]
Region
Gorenjska
Town
Bled
Address
Kidričeva Cesta
 
 
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Residential buildings
Detached, semi-detached houses and villas
Operations on existing buildings
Extension, superelevation
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2001     project winner of competition
Realisation
2001 - 2003
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Extension of 19th century villa, Lake Bled, Slovenia", a+u. Architecture and Urbanism 431, august 2006 [Wooden architecture], pp. 98-103
"Ampliación subterránea de una villa, Bled / Villa under-extension, Bled. 2001-2003", 2G 38, II/2006 [Ofis arhitekti], pp. 52-67
Michael Webb, "Going with the flow", Architectural Review 1305, november 2005, pp. 86-89
"Ofis Arhitekti. 1. Casa Bled/Villa Bled", Quaderns d'arquitectura i urbanisme 243, octubre/october 2004, pp. 32-37 (32-47)
Roemer van Toorn, "Quan el temps gira sense control/When time spins out of control", Quaderns d'arquitectura i urbanisme 243, octubre/october 2004, pp. 38-39 (32-47)
Top
AMOUNT
 
 
€ 2.500.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
residential sq.m. 1.200
garage sq.m. 150
site sq.m. 20.000
Top
STRUCTURES
 
 
Elea ic
Top
STAFF
 
Design team
Rok Oman, Spela Videcnik, Mladen Bubalo, Ivana Sehic, Rok Gerbec, Urša Jazbinšek, Neza Oman
Mechanical engineer
Celarc d.o.o.
Electrical engineer
IPE d.o.o.
Top
CREDITS
 
 
Photos © Tomaž Gregorič
Drawings © Ofis arhitekti
Text edited by Ofis arhitekti
Courtesy by Ofis arhitekti

Ofis Villa Bled Slovenia



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [17 images] and drawings [4 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |