Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Museum Liaunig
Top
DESIGNER
 
 
Querkraft
Top
DESCRIPTION
 
The building
The formally demanding, stringent architectural concept from querkraft consists of four related, functional and structural elements comprised by the viewing depot adjoining the foyer, which runs parallel to the museum entrance (600 m²), the main area consisting of a white cube measuring 160m in length, 13m in width and 7m in height with free viewing terraces at the ends (2000 m²), the low, artificially illuminated graphics room (500 m²), and the underground cube for the “Akan Gold” collection (350 m²).
Including the foyer with reception area, workshops and the necessary space for infrastructure, the building has an effective area of around 5000 m². The structure, which is extremely reduced in design, closely follows the prevailing site typography. The long gallery section is the only part of the building that is visible from the outside and offers views of the landscape from its terraces. The remainder of the museum is subterranean.
As far as materials are concerned, querkraft has mainly used exposed concrete, steel and glass.

Edited by Museum Liaunig
Place
The museum liaunig projects out on two sides over steep-sided ground, high up in the landscape.
A cut through the hill marks a precise intervention in nature.
Sign
Planted into the site the new museum emerges more like a work of landart. only a small part of the outstretched museum building is visible.
Cut through the hill, the main body of the museum slices athrough a densely-wooded, steep-sided embankment, providing an unparalleled view over the river drau seventy metres below.
The building cantilevers an impressive thirty metres out, over a steep bank towards the approach road - clearly visible to approaching visitors.
Viewing storage
The museum entrance zone is orientated toward both the centre of neuhaus and the nearby historical castle owned by the museum’s patron.
The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. stretching the whole length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this ‘wine cellar of art’. This underground volume offers the possibility to organise a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements.
Art Gallery
The building’s core is a 160metre long, fully daylit exhibition hall, with protected terraces at each end. the continuous 13metre wide, 7metre high room is covered by a part translucent curved-skin – an industrial element permitting daylight. The hall is organised with mobile exhibition panels.
Graphic collection and gold collection
The daylight-free, gently conical room for the graphic collection lies adjacent the ramped entrance. The collection is enclosed by the main hall and is orientated towards the entrance. A window facing neuhaus at the end of the graphic collection sits over the foyer. The gold collection is a separate chamber connected by a small corridor. Brigitte Kowanz’s light installation accompanies the way to the underground collection.

Edited by Querkraft
Top
MATERIALS
 
reinforced concrete, steel, glass
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
General ecology
The high cost of the external envelope is avoided by sinking the majority of the building below ground. Rather than removing the soil, excavated ground is used to remodel the site. Industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building. Set into the hill, the building benefits from the temperate environment. A geothermal heat pump utilises the constant temperature of the ground. Rooflight substitutes artificial light as much as possible.

Edited by Querkraft
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Austria [Österreich]
State
Carinthia [Kärnten]
Town
Neuhaus
Address
Neuhaus 41
 
 
Telephone
+43.(0)4356.211.15
Website
E-mail
office@museumliaunig.at
Top
MAP
 
 

View Larger Map
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Museums and buildings for exhibitions
Art museums
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2006     project winner of competition
Realisation
2007 - 2008
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Anne Isopp, "Museum, Neuhaus", A10 new European architecture 24, november-december 2008, "Ready" pp. 22-24
Elena Sommariva, "Liaunig Museum", Domus 919, novembre/november 2008, "Architecture" pp. 47-49
Top
CLIENT
 
 
HL Museumsverwaltung GmbH
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
site sq.m. 15.000
effective sq.m. 4.400
gross floor sq.m. 4.810
Volume
m³ 32.100
Top
STRUCTURES
 
 
Werkraum Wien
Top
STAFF
 
Project architect
Erwin Stättner
Design team
Sandra Denk, Dominique Dinies, Vera Kittler, Janine Hochrieser, Jan Geldermann, Charlotte Lieske, Tobias Colz, Petra Meisenbichler, Dana Rakova
Physical engineering
Dr. Pfeiler GmbH, Graz
Systems
Strabag Technik, Vienna
Simulation and laboratory test
Klaus Pokorny, Vienna (daylight)
General contractor
Werkstatt Wien
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |