Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
CCR - Centro Comune di Ricerca
Joint Research Centre
Top
DESIGNER
 
 
MC A Mario Cucinella Architects
Top
DESCRIPTION
 
Description
This project is the response to the competition held by the European Commission in 1993 for the renovation of the JRC (Joint Research Centre) in Ispra. MCA together with Ove Arup & Partners was awarded the design of four buildings, of which number 8 housing the kitchen and canteens – is the first to be completed. The theme and objectives of the competition was to find innovative architectural and energy solutions, the cost of which would be offset by energy savings over a maximum period of 15 years. The design stage concentrated on a study of the building and strategies for making optimum use of natural light and ventilation, bearing in mind the constraints of the existing buildings. The main intervention consisted in creating a vast shading roof (5,000 m2) to cover the numerous buildings that developed haphazardly during the 1960s (collectively 2,500 m2).

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
MATERIALS
 
steel, wood
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
General ecology
The roof, made from laminated timber louvers, gives shelter from strong sunlight and thus from excessive heating of the buildings in summer (reducing the need for mechanical cooling). It acts as a climatic moderator by creating different degrees of shade to the various pavilions below, and at the same time functions as a support for solar panels that heat water for use in the kitchens. Designed so as to respect existing trees and vegetation, the roof creates a connection between the building and its landscape, giving an appearance of unity to the whole. The new façades use low-emmisivity glazing and thermal-break frames, while the addition of chimney-like skylights (with mirrored inner surfaces) optimises natural lighting of interiors. The skylights also contribute to natural ventilation, eliminating the need for air-conditioning in summer.

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Italy [Italia]
Region
Lombardy [Lombardia]
Province
Varese
Town
Ispra
Hamlet
Barza
Address
Via Francia
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Research buildings and centers
Research buildings
Operations on existing buildings
Renovation, rehabilitation and restructuring
Other architectural structures
Roofs, casings
Top
CHRONOLOGY
 
Project
1994     project winner of limited competiton
Realisation
1996
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Forschungszentrum in Ispra, Italien/Research Centre in Ispra, Italy", Detail 3/1997 [Solares Bauen/Solar Architecture/Architecture et Soleil], "Dokumentation" pp. 335-338
Jacopo della Fontana, "Un progetto terapeutico/Ecocentre Project at Ispra", L'Arca 105, giugno/june 1996 [Italia/Italy], pp. 26-31
Mario Antonio Arnaboldi, "Ermetismo linguistico/Remodelling a Research Centre", L'Arca 84, luglio-agosto/july-august 1994 [Formazione e ricerca/Training and Research], pp. 10-15
Top
CLIENT
 
 
European Commission, Jrc Joint Research Centre, Ispra
Top
AMOUNT
 
 
€ 1.300.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
buldings sq.m. 2.500
roof sq.m. 5.000
Top
STRUCTURES
 
 
Ove Arup & Partners
Alistair Guthrie, Guy Channer, Peter Hartigan
Top
STAFF
 
Associate designers
Ove Arup & Partners
Design team
Mario Cucinella, Vittorio Grassi, Edoardo Badano, Chantal Cattaneo, Enrico De Carlo, Anna Fabro, Elizabeth Francis, Roberto Leone (progetto)
Mario Cucinella, Edoardo Badano, Elizabeth Francis (realizzazione)
Collaborators
Cristiana Paoletti, Hembert Peñaranda (progetto)
Simona Agabio, Anna Fabro, Vittorio Grassi (realizzazione)
Structural consultant
TPE Studio Ingegneria
Sandro Favero, Maurizio Milan, Alessandro Bonaventura
Consultant
Lesa-PB, Politecnico di Losanna, Laurant Michel (Natural-Light simulator)
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |