Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Edificio per uffici
Office building
Top
DESIGNER
 
 
MC A Mario Cucinella Architects
Top
DESCRIPTION
 
Description
The renovation of the former Post Office complex at number 53 Via Bergognone in Porta Genova area of Milan, is the outcome of an international competition held by the Hines Real estate company. The complex is located in an area with a high concentration of disused industrial buildings, between the Navigli canals, the ring road and the suburbs. The complex consists of four office buildings dating from the 1960s and 1970s that enclose a central courtyard.
The total surface of the complex is about 25,000 m2. The four buildings are considered as one urban block and the interventions include maintaining the existing volume, rationalising the functioning of the spaces, and updating the overall design through replacing the windows, creating double-height spaces and making a new courtyard garden.
The main intervention is centred on the nine storey building facing onto via Bergognone (to the west), adding a new transparent envelope to give a contemporary unified appearance. The new façade is based on a system of large glass plates corresponding to the modular structure of the block. On the south-west side which is more exposed to the sun a “second skin” has bee added at a distance of 60 cm from the façade. This is made from selective glass and serves as a screen and to filter the sun’s rays thus reducing their impact and the need for air-conditioning. This architectural and material choice integrates with the design of the mechanical systems for a more efficient use of energy and a reduction of running costs. The use of chilled beams (partly integrated in the lighting units and partly in the ceiling) along with the ventilation system ensures optimum cooling and thermal comfort in the office spaces.
Part of the building on Via Tortona is demolished to make a new main entrance to the complex. This intervention creates new urban scenery and perspectives that lead directly to the inner garden. The courtyard is surfaced in stone and is terraced to create an effect of super imposed gardens. It is partially covered by a glass canopy and is a unifying space onto which face the entrance halls of the individual buildings. The canopy, which structurally is a catenery, is designed as a thin layer of scales of glass over which rain water can flow.

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
Features of energy
The energy assessment of the Bergognone complex was undertaken in two stages. The first was during the concept stage, when three-dimensional simulations were made using Ecotect software (developed by Prof. Andrew Marsh and distributed by the University of Cardiff).
These concentrated in particular on the orientation of the façades and their exposure to the summer sun. Solar analysis determined which façades were most exposed and to what extent and the degree of shading necessary for the inner courtyard. The second stage, during the detail design phase, consisted of an economic and energy assessment to determine both winter and summer energy consumption and to quantify energy savings due to advanced plant and technological solutions.
The data resulting from this analysis shows that the global energy consumption per m2 for building A (the building on Via Bergognone) is 145 kW/m2. This figure is significant for the project strategy employed for this building.
The use of double glazed façades with selective glass integrated with the double skin gives a U value of 1.4. A standard façade without double glazing and a double skin would have a U value of 2.5. In this project every design decision contributes to a reduction in energy consumption: a double skin, selective glass, insulation, chilled beams for cooling, associated with a philosophy of contemporary architectural design. A building of the same size using standard materials would have an energy consumption of 280 kW/m2.
This project received funding from the Lombardy Region for the creation of a photovoltaic plant as part of the “10,000 photovoltaic roofs” incentive.

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Italy [Italia]
Region
Lombardy [Lombardia]
Province
Milan [Milano]
Town
Milan [Milano]
Neighborhoods
Zona 6
Address
Via Bergognone, 53
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Buildings for offices and professional practises
Offices
Operations on existing buildings
Renovation, rehabilitation and restructuring
Extension, superelevation
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2002     project winner of limited competiton
Realisation
2005
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Remo Dorigati, "Pelli e membrane/Eco-Building in Milan", L'Arca 203, maggio/may 2005, pp. 14-21
"Edificio per uffici Bergognone 53 - Milano/Bergognone 53 office building - Milan, Italy. MCA - Mario Cucinella Architects", The Plan 9, aprile/april 2005, "Architettura/Architecture" pp. 60-71
"Dalla posta all'immobiliare", Il giornale dell'architettura 28, aprile 2005, "Concorsi" p. 17
Top
CLIENT
 
 
Hines Italia
Top
AMOUNT
 
 
€ 23.000.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
mq. 25.000
Top
STRUCTURES
 
 
Iascone Ingegneri
Rocco Iascone, Luca Turrini, Claudia Montevecchi
Top
STAFF
 
Project
MCA Mario Cucinella Architects
Project architect
Mario Cucinella, Elizabeth Francis, Anna Fabro
Design team
David Hirsch, Filippo Taidelli, Francesco Barone, George Frazzica, Vincenzo Di Serio, Cristina Garavelli, Robertya Grassi, Valeria Salvaderi, Enrico Iascone, Celestina Savolsi, Filippo Meda, Giuseppe Capriati
Collaborators
Fabio Andreetti, Andrea Gardosi, Elena Lavezzo, Matteo Lucchi, Enrico Contini, Manuela Carli
Plastic models, rendering
Studio DIM
Lighting design
DHA Lighting
Systems
Ove Arup & Partners
Studio Isoclima
A&T Systems
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |