Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Sede servizi unificati del Comune di Bologna
City Council Offices
Top
DESIGNER
 
 
MC A Mario Cucinella Architects
Top
DESCRIPTION
 
Description
Bologna City Council organised a project financing competition in order to choose a design for its new Municipal head office. This project was selected for development. Their intention is to bring together in one efficient complex the various offices and 1,100 employees that are currently located in 21 different buildings scattered throughout the city.
The new building is situated in the Bolognina district on the site of the former fruit and vegetable wholesale market beyond the railway tracks. The project, which also provides space for shops, offices, services and sports facilities, seeks to upgrade the area and re-connect it to the city centre.
The site is developed orthogonally with a north-south orientation.
The design concept is to break down a single mass into three distinct blocks destined for different activities. These are situated along the western edge of the lot in such a way as to form an open square on the Bolognina side.
A combination of open and closed spaces creates a network of new mainly pedestrian paths and streets. Approaching from the south the complex presents parking, shops and then two towers that house the Civic Offices and related child-care and restaurant facilities.
A new public square slopes down from the street serves to give access to the different blocks and to unify them into a harmonious whole. The building façades have been finished with different materials depending on the degree of exposure to the sun. Those most exposed – east and west facing – are finished with a system of inclined sand blasted glass louvers.
All of the blocks benefit from the screening effect of a shading roof which serves the dual purpose of providing solar protection and lending architectural cohesion to the complex. This large single cover is the defining element of the design. It is folded like a giant “origami” that rests gently on the various buildings above a panoramic terrace.

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
ECO-SUSTAINABILITY'
 
General ecology
The building façades have been finished with different materials depending on the degree of exposure to the sun. Those most exposed – east and west facing – are finished with a system of inclined sand blasted glass louvers.
All of the blocks benefit from the screening effect of a shading roof which serves the dual purpose of providing solar protection and lending architectural cohesion to the complex.

Text edited by Mario Cucinella Architects
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Italy [Italia]
Region
Emilia-Romagna
Province
Bologna
Town
Bologna
Neighborhoods
Navile
Address
Via A. Fioravanti (Bolognina)
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Public buildings
Government buildings
Administration buildings
Sports buildings
Sports centres
Urban equipment and structures for public areas
Structures for public areas
Top
CHRONOLOGY
 
Project
2003    
Realisation
2003 - 2008
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Valerio Paolo Mosco, "Nuova sede comunale di Bologna/Bologna Civic Offices", L'industria delle costruzioni 409, settembre-ottobre/september-october 2009 [Rassegna italiana 4], pp. 74-81
Francesco Pagliari, "Sede del Comune - Bologna/City Council Offices - Bologna, Italy. MCA - Mario Cucinella Architects", The Plan 30, novembre/november 2008, "Architettura/Architecture" pp. 74-90
Carlo Micono, "L'origami di vetro e metallo", Il giornale dell'architettura 65, settembre 2008, "Tecnologia e materiali" p. 18
Daria Ricchi, "Un connubio tra città e cittadinanza/A mix between city and citizens", OF Arch 96, maggio-giugno/may-june 2007, "Architettura" pp. 110-113
Top
CLIENT
 
 
Consorzio Cooperativo Costruzioni
Top
AMOUNT
 
 
€ 73.800.000
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq.m. 33.000
Top
STRUCTURES
 
 
NIER Ingegneria, Massimo Majowiecki
Top
STAFF
 
Design team
Mario Cucinella, Elizabeth Francis, Angelo Agostini, Marco Capelli, Gabriele Evangelisti, David Hirsch, Giuseppe Perrone
Collaborators
Tommaso Bettini, Stefano Brunelli, Carmine Concas, Dora Giunco, Roberta Grassi, Antonella Maggiore, Caterina Michelini, Francesca Petrucci, Alessio Rocco, Simone Rota, Michele Roveri, Pasqualino Tomassi
Coordination
Open Project
Systems
BetaxProgetti
Mechanical engineer
NIER Ingegneria, Bruno Versari
Electrical engineer
Beta Progetti, Gabriele Anatrini, Lorenzo Grillo
Interior design
Progetto CMR
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |