Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Het Oosten - Menger Sponge Pavillion
Top
DESIGNER
 
 
Steven Holl

Top
DESCRIPTION
 
In Amsterdam, on the Singel canal, the renovated building is the former Federal Warehouse of Medical Supplies. The main structure is a four - story brick "U" merging internally with a new “sponge” pavilion on the canal. While the exterior expression is one of complimentary contrast (existing brick adjacent to new perforated copper) the interior strategy is one of fusion. The complex at 410 Sarphatistraat is entered through the original 19th century brick courtyard. Passing through the interior reveals gradually more porous spaces until reaching the “Menger Sponge” pavilion overlooking the canal. While the major portion of the 50,000 sq.ft. project is workspace for the Social Housing Company’s 268 employees, the large sponge space is open to receive all uses from public gatherings to performance events. Given back to the community, the immediate canal edge has a new boardwalk.

The porous architecture of the rectangular pavilion is inscribed with a concept from the music of Morton Feldman “Patterns in a Chromatic Field”. The ambition to achieve a space of gossamer optic phenomena with chance- located reflected color is especially effective at night when the color patches paint and reflect in the De Singel Canal.

The layers of perforated materials, from copper on the exterior to plywood on the interior, contain all services such as lighting, supply and return air grilles. The perforated screens developed in three dimensions are analogous to the “Menger Sponge” principle of openings continuously cut in planes approaching zero volume. “Chromatic Space” is formed by light bounced between the building’s layers. At night light trapped between screens sometimes appears as thick floating blocks of color. At other times the passing sun creates a throbbing color wash, or moiré patterns are created in the moving view.

Below the pavilion an automatic car parking machine which takes the cars one at a time and returns them turned around is made possible on a steel framework with self lubricating nylon wheels

Edited by Steven Holl Architects
Top
MATERIALS
 
copper

Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Netherlands [Nederland]
Region
Noord-Holland
Town
Amsterdam
Neighborhoods
Centrum
Address
Sarphatistraat, 410 (Singel Canal)
 
 
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
ARCHITECTURE
Buildings for offices and professional practises
Offices
Operations on existing buildings
Renovation, rehabilitation and restructuring
Extension, superelevation
Top
CHRONOLOGY
 
Project
1997    
Realisation
2000
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
"Amsterdam New York via Milano/Amsterdam-New York, via Milan", Abitare 417, maggio/may 2002 [Olanda/Nederland], "News" pp. 128-131
Steven Holl, "Sarphatistraat Office. Steven Holl", Area 60, gennaio-febbraio/january-february 2002 [Amsterdam], "Scenari di architettura" pp. 94-101
Ariela Rivetta, "La rottura del codice architettonico/Cracking the architectural code", Domus 843, dicembre/december 2001, "Review" pp. 8-9
Yehuda Safran, "Il Padiglione di Amsterdam/The Amsterdam Pavilion", Domus 830, ottobre/october 2000, "Servizi/Features" pp. 92-102
Top
CLIENT
 
 
Woningbouwvereniging Het Oosten
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Height
Net Floor Area
Addition sq.m. 325
Renovation sq.ft. 4.645
Top
STRUCTURES
 
 
Ingenieursgroepp Van Rossum
Top
STAFF
 
Project
Steven Holl Architects
Project leader
Steven Holl
Project architect
Justin Korhammer
Design team
Hideaki Ariizumi, Martin Cox, Yoh Hanaoka, Annette Goderbauer, Heleen van Heel
Associate architect
Rappange & Partners Architecten bv
Bart Kwant (project manager), Bert Wever (project architect)
Art intervention
Matt Mullican, Maria Roosen
Systems
Technical Management
Lighting engineer
L'Observatoire International
Hervé Descottes (designer), Raphaelle Golaz, Maria Machado (project management)
General contractor
VOF Van Eesteren
Koninklijke Woudenberg
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |