Username Password  
  Forgot your password?  
ItalianoEnglish
 
  COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
COME VEDERE L'ARCHITETTURA CONTEMPORANEA HOW TO SEE CONTEMPORARY ARCHITECTURE
HOME
ARCHITECT | LOCATION | TYPOLOGY | EXHIBITIONS | ADVANCED SEARCH

BUILDING
 
 
Museum Het Valkhof
Top
DESIGNER
 
 
Ben van Berkel

Top
DESCRIPTION
 
UNStudio Museum Het Valkhof Supermarket, temple and social meeting place; programmatically, the contemporary museum is a hybrid space. Technically and structurally, the museum is no less heterogeneous. As a fusion of routing, installations, blank walls, construction, rooms both dark and light, this museum project takes as its departure point the effective achievement of all-including structures to make these components gel.

Two main structures organise the museum: the staircase, which starts on the square in front of the museum and continues to the balcony zone on the upper level and the ceiling, which follows the same route. Both elements serve several functions at once. The staircase forms the structural core of the building and is also a distributor in that its branches shoot off to the various programme parts, such as the café, library, museum and central hall. The ceiling, meanwhile, incorporates all the installations and lends coherence to the museum, which in its turn houses a great variety of miscellaneous objects and art works.

UNStudio Museum Het Valkhof The public, administrative and storage functions are housed on the ground floor, while the museum and exhibition spaces occupy the first floor. Divided lengthways into parallel streets with multiple lateral openings, the structure of the museum floor hybridises the severely regulated with the informal. Attracted by light or by cross-views through the streets, visitors may follow their own individual routes. In this way, the equal-potential structure of the floor plan is challenged and deformed by more fluid and dynamic movement patterns - generating a new structure.

Like a blanket casually thrown over an object, the ceiling covers, but does not conceal or disguise the multitude of installations for lighting and climate control, the multitude of wires, fixings and fittings, sprinklers and alarms. The undulating ceiling has a wave-like structure, which varies according to the expected movement of visitors. In spaces where most people converge, the waves in the ceiling are more frequent, while they are less frequent and shallower in spaces where less climate-controlling machinery needs to be housed. The ceiling slats are all removable for easy access and machinery maintenance.
Top
LOCATION
 
Continent
Europe
Nation
Netherlands [Nederland]
Region
Gelderland
Town
Nijmegen
Address
Kelfkensbos, 59 - Nijmegen
 
 
Telephone
+31.(0)24.3608805
Website
E-mail
mhv@museumhetvalkhof.nl
Top
MAP
 
 
Top
TYPOLOGY
 
Main
ARCHITECTURE
Buildings for cultural activities
Libraries and media libraries
Museums and buildings for exhibitions
Art museums
Archaeology museums
Additional
ARCHITECTURE
Commercial buildings
Bars, cafeterias
Top
CHRONOLOGY
 
Project
1995    
Realisation
1998
Top
BIBILIOGRAPHIC REFERENCES
 
 
Abitare 417, maggio/may 2002 [Olanda/Nederland], p. 88, 226-227
Susanna Klugmann, "UN studio. Museum Het Valkhof", Il Progetto 8, ottobre/october 2000, pp. 10-13 (4-13)
Domus 824, marzo/march 2000, pp. 42-49
Carlo Paganelli, "Suoni freddi e acuminati/Het Valkhof Museum, Amsterdam", L'Arca 142, novembre/november 1999 [Musei/Museums], pp. 52-55
Top
CLIENT
 
 
Stichting Museum Het Valkhof
Top
AMOUNT
 
 
DLF 13.000.000 (€ 4.200.000)
Top
DIMENSIONAL
DATA
 
Surface
sq. 8.800
Volume
m³ 39.382
Top
LANDSCAPE DESIGN
 
 
Bureau B&B, Stadebouw en landschapsarchitectuur, Michael van Gessel
Gemeente Nijmegen, afdeling stadenbouw, Mark van Gils
Top
STAFF
 
Project architect
Ben van Berkel
Coordination
Henri Snel, Rob Hootsmans
Design team
Hugo Beschoor Plug, Walther Kloet, Marc Dijkman, Jacco van Wendergen, Luc Veeger, Florian Fischer, Carsten Kiselowsky
Interior design
Remco Bruggink
Systems
Ketel Raadgevende ingenieurs, Delft
General contractor
Nelissen van Egteren Bouw Zuid b.v., Venray
Contractor
Adviesbureau voor Bouwtechniek b.v., Arnhem
Top
CREDITS
 
 
Photos © Christian Richters
Drawings © UNStudio
Text edited by UNStudio
Courtesy by UNStudio

UNStudio Museum Het Valkhof Nijmegen



If you haven't already clicked on the photo strip at the top of the page, for the gallery of photos [2 images] and drawings [11 images], enter here
 
 
Contacts    Copyright © 2004 - 2017 MONOSTUDIO | ARCHITECTOUR.NET
 
| Disclaimer | Conditions of use | Credits |